Najnovije

In memoriam: Svetozar Saša Kovačević (1950 – 2022) +

 

  • Sombor i širu regiju ražalostila je vest da je u 72. godini preminuo istaknuti umetnik, Svetozar Saša Kovačević

Svetozar Saša Kovačević rođen je u Žablju, 1950. godine. Ostaće osim brojnih podataka zabeleženo da je Kovačević, srpski kompozitor i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, orguljaš i kantor Reformatsko – hrišćanske crkve.

U bogatoj biografiji popularnog umetnika i profesora, stoji: Nižu i srednju muzičku školu – odsek teoretsko nastavnički i instrumentalni (harmonika) završio je u Novom Sadu u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”. Kompoziciju je učio kod prof. dr Viktora Šafraneka, prof. Nikole Petina, akademika prof. Rudolfa Bručija, akademika prof. Vasilija Mokranjca a diplomirao u klasi akademika prof. Dušana Radića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Još tokom studija nastupa najpre kao pijanista, opredeljujući se istovremeno za bavljenje orguljskom muzikom kao solista ili član ansambala koji izvode dela duhovne muzike na prostorima čitave Jugoslavije. Učestvovao je u seminarima za gradnju i štimovanje orgulja u Grožnjanu (Hrvatska) 1973. kod prof. Patrika Kolona (Belgija) i na seminaru kamerne muzike u Amsterdamu i Utrehtu, na poziv holandske vlade 1974. godine.

Predavao je harmoniku u Muzičkoj školi “Davorin Jenko” u Beogradu. Bio je korepetitor opere i baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i na Departmanu dramske umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu za predmet, Tehnika glasa. U Srednjoj muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu predavao je korepeticiju i čitanje sa lista (prima vista) na klavirskom odseku. U periodu 1990-2010. bio je orguljaš i kantor Reformatsko – hrišćanske crkve u Novom Sadu i Somboru.

Inicijator je otvaranja srednje muzičke škole u Somboru. Prošavši kroz sva zvanja, u penziju je otišao kao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Departman muzičke umetnosti, katedre za kompoziciju i muzikologiju za predmet, Sviranje i čitanje orkestarskih partitura. Od 2005. godine je uvršten među internacionalne kompozitore od strane IBC (Internacionalni biografski centar) u Kembridžu (Engleska) 2010. godine. IBC mu je dodelio Diplomu i srebrnu medalju za dostignuća na polju ekumenske muzike a takođe je po njihovom izboru uvršten u publikaciju 2.000 inostranih intelektualaca za 21. vek (2000 outstanding intellectuals of the 21st. century).

Na Univerzitetu u Mariboru (Slovenija), povodom 30 godina ove najviše obrazovne institucije kao predstavnik Srbije, prezentovao je svoj referat o ekumenizmu u muzici sa osvrtom na autorsko delo “MissaOecumenica” na internacionalnom simpozijumu “Religija i evropske integracije” pod pokroviteljstvom Evropske Unije, Evropske Akademije nauka i umetnosti iz Salcburga i Dunavske rektorske komisije.

Njegov kompozitorski opus obuhvata više od 300 kompozicija duhovne muzike, solo pesme, instrumentalne i scenske muzike, kamerne i simfonijske muzike. Stručni konsultant je Knjige o orguljama u Vojvodini autora Đerđa Mandića u zajedničkom izdanju Agape doo Novi Sad i Zavoda za kulturu Vojvodine 2005. Recezent je Muzičkog leksikona srpsko/engleski i englesko/srpski, u izdanju Jezikoslovca u Beogradu 2006.

Bio je član Saveza kompozitora Srbije, Saveza kompozitora Vojvodine, osnivač i predsednik Upravnog odbora Fondacije Organum Pannonicum i osnivač i član Vojvođanskog udruženja za ranu muziku.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja. Svetozar Kovačević je dobitnik III nagrade na festivalu novih kompozicija za orkestar harmonika (1973), nagrade za scensku muziku u predstavi “Patkica Žutkica” na 28. Festivalu lutkarskih pozorišta u Novom Sadu (1995). Internacionalni biografski centar (IBC) iz Kembridža 2005. ga je uvrstio u svoju publikaciju 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century, a 2010. IBC mu je za delo Missa Oecumenica dodelio diplomu i srebrnu medalju za dostignuća na polju muzike.

Njegova najznačanija dela: Duhovna muzika (izbor) „Missa Oecumenica“ in nomine Jesu za soliste, mešoviti hor, orkestar i orgulje; „Hallelujah“ za flautu solo, mešoviti hor i kamerni orkestar; „Stabat Mater“ za flautu, obou, osmoglasni mešoviti hor i kamerni orkestar „Missa Theatrica“ za ženski hor i mešoviti hor a capella; „Otče naš“ po Svetom Ocu Vasiliju Ostroškom za mešoviti hor a capella; „Ave Maria“, za ženski hor i orgulje; „Ave Maria“ za sopran solo, flauta i orgulje.

U oblasti koncertne i kamerne muzike, napisao je Koncert za čembalo i kamerni orkestar; Koncertni komad za orgulje i kamerni orkestar; Introdukcija i Velika fuga za ansambl kvarteta kontrabasa „bassiona amorosa iz Minhena Fuga za ansambl Varadinum kvartet Oradea Rumunija „Dharma Valcer“ za simfonijski orkestar; „Andante cantabile“ za violu i kamerni orkestar „Reminescence“ za violončelo i kamerni gudački orkestar „Partita Petrovaradinska“ za dve violine, gudački orkestar i čembalo.

Operska muzika: „Safikada“ – Bosanska nacionalna opera (koautor).

Njegove solo pesme koje su ušle u antologiju savremenih srpskih solo pesama: Peščani sat, Rane, Sama, Kap kiše, Zidni sat, Zlatna igla.

Diskografija Svetozara Saše Kovačevića: CD izdanja: 1. Kroz mirise samoće – ciklus kompozicija za Flautu i Orgulje 2000. Izdanje autora 2. Petrovaradinska svita – izbor autorske muzike 2001. Izdanje autora 3. Missa Oecumenica – za soliste, mešoviti hor, barokni orkestar i kontinuo, 2003. Izdanje autora 4. Bajićevi gudači – 9 autorskih kompozicija za soliste gudače, učenike muzičke škole u Novom Sadu. Izdanje muzičke škole “Isidor Bajić” u Novom Sadu 2007. 5. Brazilski gudački kvartet Amizade je 2010. za svoj CD koji je izdat pod pokroviteljstvom ministarstva za kulturu brazilske vlade, snimio dve Kovačevićeve kompozicije – Fantazija na mađarsku temu i Fuga. 6. Burlesski – kompozicija za dva klavira, Ingmar Piano duo u izdanju SOKOJ-a 2013.

Udruženje „PODIUM“, Novi Radio Sombor i Granski sindikat KUM-kultura,umetnost,mediji „Nezavisnost“, izražavaju najdublje saučešće porodici Svetozara Saše Kovačevića uz zahvalnost na njegovoj solidarnosti što se redovno rado odazivao na pozive kada smo priređivali prigodne događaje, svečanosti, poput Svetskog dana kulture i slično. Mir večni, profesore i prijatelju!

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Igor Mirović: Nastavićemo da ulažemo u Sombor, grad kakav to i zaslužuje
KZN liste „Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić“

Kategorije

Izbornik