Kultura

Gradski muzej: Kolekcija Pavla Beljanskog (ponovo) u Somboru

 

Autori izložbe:

Mr Milana Kvas, viši kustos, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Čedomir Janičić, muzejski savetnik, istoričar umetnosti u Gradskom muzeju Sombor

Stručni tim Gradskog muzeja Sombor:

Brankica Ćurčić, David Firanj, Đorđe Šipoš

Stručni tim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog:

Milica Orlović Čobanov, Jasmina Jakšić Subić, Angelina Rodić, Julijana Stojsavljević, Valentina Vuković, Aksinja Kostić, Ivan Brkljač

Realizaciju izložbe omogućili su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Sombor.

…………………………………..

  • U petak, 27. oktobra, u 18 časova u Gradskom muzeju Sombor biće svečano otvorena izložba Kolekcija Pavla Beljanskog (ponovo) u Somboru. Izložbu će otvoriti Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Gradski muzej  Sombor u 2023. godini proslavlja značajan jubilej: 140 godina od formiranja Istorijskog društva „Bačko-bodroške županije“, koje će prerasti u prvi somborski muzej. Važnu epizodu u njegovoj istoriji predstavlja otvaranje Gradskog muzeja Sombor 27. oktobra 1945. godine u novom prostoru izložbom 67 dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Muzej, u čijem sastavu je bila i gradska biblioteka, otvoren je u kući Julija Lederera gde se i danas nalazi, a dela iz kolekcije diplomate Beljanskog bila su deo stalne muzejske postavke sve do 1952. godine.

Otvaranje izložbe u somborskom muzeju 1945. godine kao važan događaj u istoriji srpske muzeologije, ostvareno je entuzijazmom i saradnjom trojice prijatelja, istaknutih ličnosti na domaćoj kulturnoj sceni: slikara Milana Konjovića, prvog direktora somborskog muzeja, književnika Veljka Petrovića, direktora Umetničkog muzeja u Beogradu (danas Narodni muzej Srbije) koji je svečano otvorio izložbu, i diplomate Pavla Beljanskog, koji će 1957. godine pokloniti srpskom narodu antologiju umetničkih dela jugoslovenskog modernizma. Većina dela izlaganih u Somboru između 1945. i 1952. godine čini jezgro te antologije, danas u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Reprezentativna izložba u Gradskom muzeju bila je početak javnog života zbirke Pavla Beljanskog, ali i pravo otkriće u vreme kada je estetika socijalističkog realizma zauzela negativan stav prema gotovo celokupnom stvaralaštvu prve polovine 20. veka, kao buržoaskom i dekadentnom. Somborska postavka ostaje zapamćena i kao početak procesa pretvaranja privatne kolekcije u jednu od najznačajnijih muzejskih zbirki u tadašnjoj državi jugoslovenskih naroda.

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog (ponovo) u Somboru će obuhvatiti izbor od 27 reprezentativnih dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sledećih umetnika: Save Šumanovića, Jovana Bijelića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, Ivana Tabakovića, Zore Petrović, Stojana Aralice, Ignjata Joba, Nedeljka Gvozdenovića, Peđe Milosavljevića, Mila Milunovića, Jefte Perića, Ivana Radovića, Marina Tartalje, Koste Hakmana i Marka Čelebonovića. Osim toga biće izložen i deo dokumentacije iz vlasništva Galerije Milan Konjović, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Gradskog muzeja Sombor.

Timskim radom dva muzeja, biće organizovani prateći programi u vidu autorskih vođenja i edukativnih radionica za mlade.

Cena ulaznice za obilazak izložbe biće 300 dinara, a za učenike, studente i penzionere je 150 dinara.

Publika će moći da pogleda izložbu do 26. novembra 2023. godine.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Otvaranje izložbe „MEMENTO 77. ODMAH SE VRAĆAM“ Milenka Buiše
Dan hrvatske knjige i reči – književni salon u somborskoj Biblioteci

Kategorije

Izbornik