Najnovije

Grad Sombor i NZS: 46 ugovora za nova radna mesta

 

  • Grad Sombor i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Sombor, u utorak, 18. oktobra organizovali su svečanu dodelu ugovora za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, koje se dodeljuju u okviru mera aktivne politike zapošljavanja

Ugovore je na prigodnoj svečanosti uručio gradonačelnik Antonio Ratković koji je tom prilikom rekao: – Prioritet svih nas koji upravljamo ovim gradom su svakako nova radna mesta. Jedan od načina za nova radna mesta je svakako privlačenje domaćih i stranih investitora a drugi da upravo na način kao što smo danas ovde sa vama. I zato sam srećan što imam priliku da zajedno sa ljudima iz Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Sombor uručim četrdeset šest ugovora za 46 novih radnih mesta za naše Somborce. Na javne pozive nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje kao i poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teško zapošljivih, Grad Sombor i Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojili su iznos od 12,4 miliona dinara. Kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje osim ova dva javna poziva koja su sada bila raspisana, imali smo u ovoj godini i javne radove na nivou Grada kroz koja su zaposlena 27 lica a od 2020. do danas kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje ukupno je zaposleno više od 200 naših sugrađana.

– Svima vama koji ste do juče bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i koji ste kroz subvenciju za zapošljavanje da li otvorili radnju, agenciju, ili neki drugi oblik preduzetništva, želim mnogo uspeha i da, započeti posao unapređujete i razvijate a da već naredne godine konkurišete kao poslodavci i omogućite zapošljavanje i drugih lica – istakao je gradonačelnik Ratković.

Posebnu zahvalnost gradonačelnik je upitio svim poslodavcima koji su dobili subvencije i zaposlili osobe iz teže zapošljivih kategorija, na osećaju socijalne odgovornosti i solidarnosti sa lokalnom zajednicom jer ste, kako je naglasio, ’upravo na ovaj način to najbolje i dokazali. Hvala somborskoj Filijali na partnestvu koje nam pruža kako na ovome tako i na drugim javnim pozivima, jer svi mi imamo zajednički cilj da kroz ovakve i slične programe omogućimo reašvanje jednog od istinski najbitnijih životnih pitanaja. Hvala vam još jednom i želim vam puno uspeha i sreće u daljem radu.’

Svjetlana Nešić, čelnica Sektora za preduzetništvo u Filijali Sombor istakla je da Nacionalna služba za zapošljavanje iz godine u godinu ima izuzetnu saradnju sa sve četiri lokalne samouprave: – Od 2010. godine ta saradnja je započela i tada smo krenuli da lokalne samouprave kroz svoje akcione planove definišu mere na svom lokalnom nivou kako bismo mogli na pravi način da rešavamo problem nezaposlenosti na našem području. Ove godine Grad Sombor je izdvojio šest miliona sredstava da bi udružio sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, mi smo još toliko sredstava dodali, i eto danas imamo taj rezultat da dvadeset sedam lica kroz programe samozašljavanja uz finansijsku podršku od 300.000 dinara, započinju sopstveni biznis, a kroz programe teže zapošljivih lica odnosno novouvreženi temin – novozapošljavanja, sedamnaest poslodavaca je zaposlilo osamnaest lica i tu su izdvojena takođe 4 miliona i 300 hiljada dinara, sredstava za zapošljavanje ukupne vrednosti.

– Kroz sve mere, i pripravništva, i stručnu praksu, mi za prostor Sombora imamo 211 lica i oko 53 miliona zajedno sa ovih 15 miliona udruženih sredstava sa Gradom, a što se tiče Zapadnobačkog okruga, ukupan iznos sredstava je oko 122 miliona a broj zaposlenih lica je 520 – precizirala je Svjetlana Nešić.

Ona je takođe zaključila da su u pitanju veoma raznovrsne delatnosti, kao što su osnivanje automehaničarskih radionica, ketering, čišćenje i uređenje zgrada, zanimanje moler i farbar, zatim firzerske usluge, usluge negovanja kućnih ljubimaca, održavanje kanalizacije i vodovoda, različite vrste servisnih usluga: – Veoma su kreativni i mogu vam reći iz godine u godinu svi ovi programi nakon završetka svog ugovornog perioda od godinu dana, oni nastavljaju da funkcionišu, da rade, na ovom prostoru, vrlo odgovorno i vredno, i pojavljuju se kasnije kao lica koja zapošljavaju nove radnike i ostaju naši klijenti i dalje.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Susret kolekcionara će u Apatinu začiniti oktobar
Nora Trklja Boca i Đuro Borbelj osvojili Apatin

Kategorije

Izbornik