Mladi

Mladi Sombora dali poruku povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

 

Na Trgu Svetog Đorđa u Somboru danas je proteklo obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u organizaciji Lokalnog koordinacionog tima za suzbijanje borbe protiv trgovine ljudima, Crvenog krsta Sombor i Umetničkog studija Sombor

  • Evropska komisija je 2007. godine proglasila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima – podsetila je Antonija Nađ Kosanović, gradska većnica za omladinu, decu, sport i zdravstvo i dopunila:  Na taj dan širom Evrope se organizuju razne aktivnosti u cilju podizanja svesti javnosti o problemu i posledicama trgovine ljudima.

Razmera problema trgovine ljudima i njegov uticaj na život i zdravlje ljudi dovelo je do aktivnog uključivanja Crvenog krsta Sombor i Lokalnog koordinacionog tima za suzbijanje trgovine ljudima u nastojanju da se spreči i olakša ljudska patnja. Ali samo sveobuhvatnom i koordiniranom aktivnošću svih institucija i organizacija, možemo da doprinesemo da se smanji taj ozbiljan problem, podvukla je Nađ Kosanović.

Endi Vaš, stručni saradnik za podmladak i omladinu u somborskom Crvenom krstu notirao je da Crveni krst Sombor tokom čitave godine realizuje edukativne radionice kako za mlade tako i za starije sugrađane sa raznim ciljnim grupama: – Počinjemo već od dece koja se nalaze u vrtićima, gde uz pomoć Miše i Maše, edukativnog materijala, skrećemo pažnju na ponašanje kako na ulici, tako na putu od kuće do škole, i kako da se ponašaju sami kod kuće.

  • Naravno, tu su i naši osnovnoškolci i srednjoškolci gde su nešto ozbiljnije edukacije, edukativni materijali, skrećemo im pažnju kako da se zaštite na internetu, od oglasa i raznih načina vrbovanja žrtava trgovine ljudima – naglasio je Vaš: – Danas smo ovde na nekoliko edukativnih punktova kako bismo skrenuli pažnju široj javnosti povodom obeležavanja ovog značajnog dana.

Predstavnica Umetničkog studija Sombor Vanja Kahrimanović istakla je da na ovogodišnjem omladinskom kampu koji je finansiran preko Lokalnog akcionog plana za mlade Umetnički studio je radio na temu “umetnost protiv trgovine ljudima“ a to su mladi od 16 do 25 godina i lako smo shvatili, kako je rekla Kahrimanović, potrebu da je ova tema za njih jako važna, “pa smo hteli da ih podstaknemo na razmišljanje kao što možete da vidite ovde na ovoj izložbi, nastalo je šesnaest veoma jakih radova“.

Mladi su odlično odgovorili na temu i pokazali da razumeju ovaj problem i da su oni budućnost, u nameri kako da se borimo protiv trgovine ljudima, zaključak je. Ali, i nešto stariji sugrađani su uz mlade, takođe izrazili zainteresovanost za širinu teme odnosno rešavanje jedne od pošasti savremenog doba.

Učenici svih somborskih srednjih škola i đaci osnovnih škola sa područja Ggada Sombora posetili su štandove skladno a simbolično uređene i postavljene sa obe strane, uzduž glavne somborske ulice.

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Poziv za jesenju volontersku obuku i prijem u SEC-u
Putešestvije 17: Berlin – slovensko ime za jedan od najvećih gradova Evrope

Kategorije

Izbornik