Sindikat

Ester Linč: Kvalitetni, pravedno plaćeni poslovi moraju biti prioritet novog rukovodstva EU

 

  • Prioriteti novog rukovodstva Evropske unije moraju biti zaštita kvalitetnih poslova, otvaranje novih radnih mesta i omogućavanje prava radnika da odlučuju o svojoj budućnosti, poručila je generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata

Evropski savet – skup predsednika država ili predsednika vlada članica Evropske unije, saglasio se krajem juna oko “najvažnijih poslova”, kako je u agendi sastanka ocenjeno imenovanje i nominacija za najviša mesta u EU, kao i usvajanje strateškog plana za period od 2024. do 2029. godine koji će usmeriti budući pravac i ciljeve Unije.

Za predsednika Evropskog saveta izabran je Antonio Kosta, bivši premijer Portugalije, dok je dosadašnja predsednica Evropske komisije Nemica Ursula fon de Lajen kandidovana za drugi mandat na toj najvišoj funkciji u EU. Lideri EU predložili su i da estonska političarka Kaja Kalas bude kandidatkinja za visokog predstavnika (komesara) EU za spoljnu politiku i bezbednost. Predsednika Evropske komisije bira Evropski parlament većinom glasova svojih članova dok će za formalno imenovanje komesara za spoljnu poltiku biti potrebna saglasnost novoizabranog predsednika Evropske komisije.

Komentarišući ishod sastanka Evropskog saveta, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Linč izavila je da je “dobra vest to što je krajnja desnica ‘zamrznuta’ u odlučivanju o visokim poslovima u EU” dodajući da se saradnja sa ekstremno desnim snagama mora izbeći i u Evropskom parlamentu.

  • Međutim, najbolja odbrana od ekstremne desnice je osigurati da svaki posao u Evropi bude vrhunski – kvalitetan sa poštenom platom i bezbednim uslovima, kao i podsticati kolektivno pregovaranje u svakom sektoru i svakom regionu – naglasila je Linč. Tim pre, kako je rekla, što “postoje dokazi da su ljudi koji su nezadovoljni svojom platom i uslovima rada, i sa malo uticaja na svoj posao, skloniji da budu podložni porukama krajnje desnice”.

Linč je u ime EKS-a pozvala kandidatkinju za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da prioritete navedene u Manifestu EKS-a o poštenim poslovima za radnike uvrsti u prioritete programa rada Komisije u narednih pet godina.

Generalna sekretarka EKS-a je poručila da prioritet novog rukovodstva EU mora da bude da zaštiti kvalitetna radna mesta i stvori nova, da poboljša uslove rada i da radnicima omogući pravo glasa o njihovoj budućnosti.

  • Ključno je promovisati kolektivno pregovaranje, jer je to najbolji način za dostizanje pravedne plate i dobrih radnih uslova, kao i za jačanje demokratije na radu – rekla je Ester Linč.

Osim toga, prema njenim rečima, neophodno je obezbediti trajni investicioni alat na nivou EU za podršku industrijskim politikama pravednog prelaska na zelenu i digitalnu ekonomiju za sve sektore i regione. To su pretpostavke za kvalitetna radna mesta i društveni napredak, umesto vraćanja na štednju.

Priredio Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

EKS povodom formiranja novih rukovodećih struktura EU: Čuvajte se ekstremne desnice

Kategorije

Izbornik