Sindikat

EKS: Štednja bi onemogućila EU da se bavi prioritetima svojih građana

 

  • Planirano uvođenje mera štednje u zemljama Evropske unije naredne godine zaustavilo bi rešavanje glavnih prioriteta građana, upozoravaju sindikati reagujući na predizbornu anketu Evropskog parlamenta

Više od trećine građana Evropske unije vidi borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti (36 posto) i javno zdravlje (34 posto) kao glavne teme koje treba da budu prioriteti Evropskog parlamenta. Delovanje protiv klimatskih promena i podršku privredi i otvaranju novih radnih mjesta takođe podržava veliki broj učesnika u nedavnoj predizbornoj anketi Evropskog parlamenta. Tema migracije i azila (18 posto) dobila je za sedam procenata veću podršku javnosti nego prošle godine.

Društveno ekonomske poteškoće i dalje pogađaju mnoge Evropljane, bez obzira na pokazatelje koji su se u poslednjih šest meseci neznatno poboljšali. Približno 73 odsto ispitanika (6 procenata manje nego u proleće 2023) smatra da će im se u idućoj godini smanjiti životni standard.

Više od trećine građana u EU (37 posto) izjavilo je da ponekad ili češće ima teškoće sa plaćanjem računa.

Rezultati ankete objavljeni su nekoliko dana pre velikih protesta u Briselu koji su zakazani za 13. decembar na poziv Evropske konfederacije sindikata (EKS) protiv namere da se Evropa “gurne” u novo doba štednje.

  • Planovi za ponovno uvođenje mera štednje koje trenutno razmatra Veće EU onemogućili bi Evropu da deluje u skladu sa prioritetima građana i umesto toga značili bi više siromaštva i zagađenja – izjavila je generalna sekretarka EKS-a Ester Linč. Prema njenim rečima, čelnici EU treba da poslušaju jasnu i glasnu poruku od 26.000 učesnika u anketi Evropskog parlamenta, kao i hiljada ljudi koji će naredne sedmice  marširati ulicama Brisela, i da odustanu od mera štednje.

Prema predlozima novih pravila o dugu i deficitu, 14 država članica EU bi samo u toku 2024. godine morale da smanje svoje budžete za ukupno 45 milijardi evra.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Sindikat Nezavisnost poziva svoje članstvo da glasa na izborima
Brisel: Masovne sindikalne demonstracije protiv štednje i za pošten dogovor za radnike

Kategorije

Izbornik