Ekologija

Drugi dan Limenka teatar festa: Ponovo se tražila ulaznica više!

 

  • Drugog dana „Limenka teatar festa“ mališani su sa rukama punim limenki došli ispred Narodnog pozorišta Sombor čak i pre početka „Šarenog edukativnog programa“ kako bi na vreme zamenili sakupljene limenke za alukoine a potom i za ulaznice za predstavu „Tri junaštva Kraljevića Marka“ Dečijeg pozorišta „Čarapa“ iz Beogarda

Kako se dobar glas daleko čuje, tako su i somborski mališani saznali da je upravo ova predstava izvedena gotovo stotinu puta, da je dobila nekoliko nagrada te da je svakako vredi pogledati. Sve ulaznice su nestale u veoma kratkom roku i ponovo se i danas, kao i juče, tražila karta više za predstavu.

Dva drugara, Luka i Sergej, učenici petog razreda Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ doneli su zajedno pun džak limenki jer kažu da im je odlična cela ideja da se reciklira i da se za sakupljene limenke dobije ulaznica za pozorišnu predstavu: „Sakupili smo 105 limenki. Zamolio sam tetku koja radi u kladionici da mi sačuva limenke i tako sam uspeo da se snađem i nabavim limenke za reciklažu.“

Kada se petnaestak minuta pred predstavu oglasilo zvono, slično onom starom školskom, Limeni čovek je pozvao decu i roditelje da se upute ka ulazu u teatar. Deca su ispunila gledalište do poslednjeg mesta te nekoliko puta tokom predstave nagradila glumce aplauzom, smejali su se u glas i pomagali glumcima u interaktivnim delovima i u avanturama Marka Kraljevića i njegovog konja Šarca dok su tragali za devet zlatnih ključeva i tri kovčega. Kraljević Marko i Šarac uspešno su savladavali sve prepreke na svom putu, čuvali jedan drugog, odolevali izazovima i slali važne poruke mališanima. Kako se sve može reći na lep i drugačiji način i sagledati iz više uglova moglo se zaključiti i iz izjave: „Nismo te prevarili već smo te nadmudrili“. Deci je najzabavnije bilo kada su glumci „ušli u svet čuda u kojem su deca“ odnosno sišli sa scene i prošli kroz publiku. Pomno su pratili svaku scenu, reč i pokret i đuskali uz pevljive songove.

 „MED MEDENI KRITIČARI“

 Nakon predstave u foajeu pozorišta organizovan je „kockasti“ sto, gde su se mališani našli u ulozi med-medenih kritičara i iznosili svoje utiske. Imali su samo reči hvale za ovo izvođenje!

 „Predstava je bila savršena! Najviše mi se dopalo kad su se Marko Kraljević i devojka poljubili ali i kad su se takmičili u tome ko će najdalje da ispali strelu. Sutra ćemo ponovo doći da gledamo predstavu!“ – kazali su Mona i Todor. Njihovoj drugarici Dunji najviše se dopalo kada su junaci porazili vešticu i kada je dobro pobedilo zlo. Dečak Fran došao je iz Zagreba kod bake u goste i iskoristio priliku da poseti „Limenka teatar fest“ i pogleda predstavu o kojoj će pričati svojim drugarima po povratku jer mu se jako dopala. „Meni je najsmešnije bilo kada je Šarac pitao Marka Kraljevića da li će naći i neku devojku za njega“ – rekla je kroz smeh Helena. Jeleni je najzanimljiviji deo bio kada su Marko i Šarac otišli u avanture u šumu a pohvalila je i njihove sjajne kostime. I Slaviša je kao i većina mališana bio oduševljen konjem junaka ali i hrabrošću Marka Kraljevića kada je mačem presudio zmijama. Sve to dopalo se i malenoj Iskri. Anastasija je istakla da voli da gleda predstave koje imaju srećan kraj. „Najviše mi se dopalo to kako je Marko Kraljević održao sva svoja obećanja koja je dao. Predstava je bila jako zabavna, poučna i lepa.“ – istakla je Milana. Drugarice Hana, Anđelija i Lira podelile su svoje utiske. Njima su se dopali neki detalji, kao što je magla koja se ponekad pojavila na sceni, potom situacija kada je konj pogođen strelom u tur, ali i kad su glumci pevali i plesali. Jednoglasne su da je konj bio najsmešniji a babaroga najstrašnija. Ako je suditi prema broju sakupljenih limenki, broju podeljenih ulznica, osmesima i atmosferi pre i posle predstave, drugi dan „Limenka teatar festa“ bio je više nego uspešan a što je najvažnije, mališani su otišli kućama zadovoljni, jedva čekajući da se odmore, srede utiske i sakupe još koju limenku ali i energiju za novu avanturu i treći dan festivala!

Više informacija o festivalu na sajtu: https://limenkateatarfest.rs/

Fb: https://www.facebook.com/limenkateatarfest/

Instagram: https://www.instagram.com/limenkateatarfest/?hl=gu


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

„Oris“ Sombor i „Ciklonizacija“: Novi tretman suzbijanja komaraca
“Limenka teatar fest”: Dece i pozorišta nikad dosta

Kategorije

Izbornik