Sindikat

Obeležavamo 3. maj Dan slobode medija, pre 25. godina na današnji dan bombardovana zgrada TV Novi Sad

foto:© AcanskiS

  • Svetski dan slobode medija protiče svake godine 3. maja od 1993. godine kako je odlučila generalna skupština Ujedinjenih nacija

UNESKO obeležava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta. A upravo na dan kada obeležavamo Svetski dan slobode medija pre 25. godina, ili tačnije 3. maja 1999. godine u Nato agresiji na našu zemlju, bombardovana je zgrada tadašnje Televizije Novi Sad.

© Foto Darko Dozet RTV Nato Bombardovanje Novi Sad 1999. Foto Darko Dozet

  • Zgrada TV NS je svojevremeno bila jedan od najmodernijih televizijskih centara u bivšoj SFRJ. Te noći uništene su oba kompleksa zgrada – onaj podignut u periodu 1973-1975, kao i onaj koji je bio skoro tek useljen. Zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku je pet puta bila meta projektila. Iako ni u jednom od tih napada nije bilo ljudskih žrtava, učinjena je velika materijalna šteta, a zgrada televizije i veći deo opreme u potpunosti su uništeni. Kamen temeljac za dom Televizije Novi Sad na Mišeluku postavljen je 22. juna 1973. godine, a poslednji deo kompleksa sa više od 23 hiljade kvadrata useljen je 1996. godine. RTV danas kao velika kuća ima preduslove za profesionalan rad, s obzirom na, između ostalog, i novi prostor – zgrada od 17.000 metara kvadratnih, a ono što je najvažnije jeste rad koncipiran na obavezama kao javnog servisa uz sve specifičnosti ovog podneblja i realizaciju programa na 16 jezika.

Zgrada danas, © foto: AcanskiS

  • “Žao mi je što ovaj Dan slobode medija mi dočekujemo sa tri sindikata u štrajku, više bih voleo da to nije tako uz činjenicu da tri godine nisu podignute plate. Ja to razumem i ne mogu kao poslodavac da kažem da to podržavam, ali bih voleo da se to reši i da više prihodujemo od marketinga i da se nekim drugim zakonom predviđenim izvorima finansiranja naši prihodi povećaju i da motivišemo ljude. Teško je to u ovom trenutku, mi smo velika kuća, nas ima 1.400″, rekao je Goran Karadžić, generalni direktor RTV-a.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode medija održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koje rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti17. decembra 1986. godine posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijskim narko-kartelima

 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio24

Tagovi: , ,

Povezani članci

Nezavisnost obeležila Prvi maj: Ponosni na naše radnike i njihova dela
Koalicija za slobodu medija: Bez slobodnih medija nema ni slobode izbora

Kategorije

Izbornik