Višejezično

Дан српског јединства, слободе и националне заставе у Сомбору обележен трибином „Пробој Солунског фронта и ослобођење 1918.“ у изванредном предавању историчара професора др Саше Марковића

 

  • Град Сомбор у сарадњи са Педагошким факултетом Сомбор обележио је у четвртак, 15. септембра Дан српског јединства, слободе и националне заставе, државни празник Републике Србије, трибином под називом „Пробој солунског фронта и ослобођење 1918.“ На трибини је говорио, како смо претходно у најави догађаја известили, историчар, професор доктор Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору. Присутнима се у свечаној сали зграде Жупаније најпре обратио уз топле речи о славној српској историјској прошлости градоначелник Сомбора Антонио Ратковић

У веома језгровитом педесетпетоминутном часу о великом историјском тренутку Срба, проф. др Саша Марковић је на научан али уједно популаран начин изнео многе податке што говоре о том датуму који све више међу генерацијама које долазе, треба да буде истакнут, образлаган, јасан и пренет даљим генерацијама, једнако томе, више но до сада, афирмисан. Професору Марковићу поставили смо питање:

* Зашто је управо због младих, важно, баш данас значајно, бити што видљивији, односно чујнији, попут Вас на овој трибини, вечерас, поучени и Вашим знањем, да би млади наставили, сазнали више, управо о ономе што нас потомака, наших предака треба да је срамота, да будем условно речено и груб али и самокритичан – што нисмо ‘под наводницима’ – смели да проговоримо о томе да су наши, као што сте рекли, преци колонизовани у Војводину, одакле су многи дошавши из Херцеговине, Лике, Босне, оставивши своје домове, саѓрадили овде у нашој покрајини нове, и населили па развили многа места. А одакле су управо, отишли у добровољце појачавајући српску војску на пробоју Солунског фронта и многи од њих почивши на Солунском гробљу а слободу са српском војском, баш ти наши преци – добровољци, свим југословенским народима донели слободу да би и била основана Краљевина Југославија?

  • Да треба да је тако, како сте питали, знате код Срба идеолошка свест преовлађује током 20. века и то је незгодно онда када је идеолошка свест у којој доминира отклоност српства, онда се Срби труде да беже од свог идентитета. И то траје неколико деценија и у том погрому сопства Срби су, нарочито они у политичкој елити трудили се да буду што већим, антисрбин. Срећом па је таква идеологија нестала, али онда је постојала једна друга опасност, друге идеологије, идеологије претераности, претенционизма националног. Е зато што су они који су до јуче представљали ту комунистичку идеологију, интернационалну, заправо они су знали рецепт како да се одмери национални извор.

Ту улогу, велику, треба да одиграју професори, наставници, што би рекао Јован Цвијић још 1907. године, Универзитет треба да је носилац националне идеје која треба да гради ту одмереност, која треба да гради у модерним временима препознатљиви идентитет о сопству који ће бити допадљив младим људима – подвукао је још проф. др Саша Марковић и закључио:

  • Из тог разлога ова прича дакле сада, јесте актуелна и намера нам је да створимо уравнотежени идентитет младих људи који ће чврсто бити заснован на свом идентитету, поштујући прошлост, истовремено стварајући простор и инвазивно дакле, интелектуално јако и интензивно и са намером – креативном намером да граде будућност. То је – то је, веза.

Рубрика је саставни део овогодишњег медијског пројекта „Сви смо једно-вишејезично, ваш Нови Радио Сомбор“ суфинансираног из буџета Града Сомбора. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

(Сва ауторска права евентуалног даљег објављивања ове рубрике и њеног целовитог садржаја постављено на порталу Новог Радио Сомбора без упита и дозволе било које стране или појединца заштићена и задржана свим релевантним правним механизмима!)

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Svetsko prvenstvo u rvanju u Beogradu – pratimo na ovoj stranici: ZLATO za Alija Arsalijana! I Zurab Datunašvili je SVETSKI ŠAMPION! Još 2 ZLATNE: Sebastijan Nađ i Mate Nemeš!
Одговор: Зашто је ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ, српски културни реформатор, творац савремене српске азбуке, књижевног језика и правописа тврдио да је Херцеговачко наречје светиња и извориште српског језика

Kategorije

Izbornik