Najnovije

Čeka se odluka poslodavca o nastavku pregovora u Ziđin Koperu

 

  • Predstavnici reprezentativnih sindikata u borskoj kompaniji Ziđin Koper prihvatili su predlog ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović da privremeno obustave proteste dok im poslodavac ne ponudi novi predlog za rešavanje sporne situacije u tom preduzeću nastale prekidom pregovora o kolektivnom ugovoru i donošenjem novog Pravilnika o radu

Ministarka Dubravka Đedović razgovarala je juče sa predstavnicima poslovodstva i reprezentativnih sindikata borske kompanije o prevazilaženju trenutne situacije u vezi sa uslovima rada i pravima zaposlenih. Nakon što se ispostavilo da nema pomaka u stavovima dveju strana ministarka je predložila da se do kraja januara nastave pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora.

Đedović je napomenula da se međusobna neslaganja moraju rešavati pregovorima za šta je potrebna dobra volja i poslodavaca i sindikata.

Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Časlav Gavrić koji je učestvovao u razgovoru objasnio nam je da ukoliko pregovori poslodavca i sindikata o kolektivnom ugovoru ne budu uspešni onda bi se, prema predlogu ministarke, od 1. februara primenjivao stari Pravilnik o radu. Ministarka Đedović je kineskom poslodavcu dala rok da se o njenom predlogu izjasni do kraja sedmice. Sindikati će do tada obustaviti proteste koji su u počeli u utorak popodne.

Sastanak u ministarstvu održan je dan nakon protesta u borskoj kompaniji (na fotografiji). Kao što su prethodno javno najavili, sindikati Ziđin Kopera su juče organizovali protest radnika na kojem je ponovljen zahtev za poništenje novog Pravilnika o radu i potpisivanje kolektivnog ugovora. Protest je okončan porukom da se od tog zahteva neće odustati i da će se, ukoliko bude potrebno, protesti radikalizovati.

Dan uoči protesta, ministarka Đedović je takođe razgovarala sa predstavnicima kompanijskih reprezentativnih sindikata i tada izjavila da moraju biti nastavljeni razgovori sindikata i poslovodstva kompanije o novom kolektivnom ugovoru, te da će Ministarstvo uložiti maksimalne napore da pomogne da se dođe do rešenja koje je u najboljem interesu i radnika i kompanije.

  • Naš cilj je da kompanija uspešno posluje i da radnici budu zadovoljni uslovima rada i pravima – rekla je tada ministarka nakon što su je sindikalni predstavnici upoznali sa trenutnom situacijom u kompaniji i potrebom da se što pre donese novi kolektivni ugovor ili da se sporni Pravilnik o radu izmeni kako bi bio prihvatljiv za radnike.

Pre desetak dana ministar privrede Rade Basta na sastanku sa generalnim direktorom Ziđin Kopera Ðenom Simingom ukazao je na značaj položaja radnika. Prema saopštenju Ministarstva privrede, Basta je tada rekao da “radnici moraju da se poštuju” i da je uveren da kompanija Ziđin “uzima u obzir težak i visokorizičan posao rudara i ceni rad i trud svih zaposlenih u kompaniji”.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije poslodavac je jednostrano prekinuo pregovore o kolektivnom ugovoru donoseći novi Pravilnik o radu koji su sindikati u kompaniji jedinstveno ocenili kao neprihvatljiv zato što umanjuje prava zaposlenih. Sindikati su posebno nezadovoljni namerom poslodavca da uprkos rastućoj inflaciji izmenama u obračunu zarada pojedinim kategorijama radnika zarade značajno umanji. Zato su sindikati zatražili da se novi pravilnik povuče i nastave pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Podsetimo, pretežni vlasnik borskog preduzeća, nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena, od kraja 2018. je kineska kompanija Ziđin koju je država izabrala za strateškog partnera. Prema ugovoru o dokapitalizaciji u državnom vlasništvu je ostalo 37 posto vrednosti kompanije. Zato su sindikati tražili da Vlada posreduje kako bi se našlo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za kineskog poslodavca i za zaposlene.

Novinar: Svetozar Raković 

Izvor: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Za prvororđenu bebu Grad Sombor izdvojio 100.000 dinara
Somborska biblioteka – radno vreme za praznike

Kategorije

Izbornik