Ekonomija

Prezentacija D+ Atlas i filma „Eyes of the Danube-A Jurney Connecting Communities“

 

  • Završna konferencija projekta DANUrB+ organizovana je od 11. do 13. decembra 2022. godine u Budimpešti, u Mađarskoj, objavljuje na svojim stranicama Javno komunalno preduzeće “Prostor“ Sombor. Na konferenciji je između 200 učesnika iz 6 zemalja bilo jedanaestoro članova tima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i petoro učesnika iz Golupca, Smedereva i Sombora. Sombor su predstavljale Dragana Siljanović Kozoderović, urbanista-planer, predstavnica JKP “Prostor“ Sombor, Zdenka Mitić, direktorka Turističke organizacije grada Sombora i Ana Ilić Panjković, u ime Udruženja starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor

Tokom drugog dana Konferencije, projektni partneri su prezentovali najznačajnije rezultate projekta međunarodnim i regionalnim gostima, uključujući goste iz Sekretarijata INTERREG programa, i organizovali nekoliko okruglih stolova, gde su istakli najznačajnije teme za urbanu baštinu u Podunavlju. Konferencija je uključila i studijsku posetu obližnjem istorijskom gradiću Srpski Kovin (mađ. Rackeve) tokom prvog dana Konferencije, gde su lokalni projektni partneri pokazali svoj pilot-projekat.

Jedan od glavnih DANUrB+ rezultata predstavljenih drugog dana Konferencije bila je zvanična prezentacija D+ ATLASA: ATLASA SKRIVENIH URBANIH VREDNOSTI DUŽ DUNAVA. Arhitektonski fakultet u Beogradu je vodeći partner u izradi atlasa u dve verzije: štampanoj i digitalnoj. U pitanju je urbanistički atlas sa ciljem otkrivanja skrivenih urbanih vrednosti duž Dunava iz nove perspektive. Kao prvo, format atlasa je inovativan u ovom „podunavskom“ okviru, gde mnoge oblasti još uvek nisu dobro mapirane ili sagledane sa nacionalnog nivoa. Takođe, program atlasa jeste da obuhvati i promoviše bogate, obično skrivene urbane vrednosti kroz karte, ali i kratke tekstove, slike, šeme, tabele i dijagrame o posebnostima podunavskih gradova i njihovom jedinstvenoj urbanoj baštini. Ova raznolikost načina predstavljanja znači da D+ Atlas cilja na široki opseg mogućih „čitača“ širom Podunavlja i šire.

Drugi projektni partneri su takođe dali doprinos Atlasu slanjem lokalnih priča, slika, statističkih podataka i učešćem u zajedničkim diskusijama o tome kako ovaj atlas učiniti privlačnijim i bližim lokalnim ljudima i stručnjacima. JKP “Prostor“ Sombor i Dragana Siljanović Kozoderović, urbanista-planer su učestvovali u izradi Atlasa, te je Sombor zastupljen u svakom poglavlju.

Štampano izdanje D+ Atlasa ima četiri glavna poglavlja, data hronološkim redom. Počinje se uvodnim poglavljem sa osnovnim postavkama: ciljevima, glavnom temom, obuhvatom i sadržajem. Zatim se prolazi kroz 15 višeautorskih poglavlja posvećenih posebnim temama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti podunavskih gradova. Između njih su date takozvane „velike mape“ čitavog Podunavlja, sa više od 90 gradova i mesta mapiranih prema njihovim glavnim društvenim, demografskim, ekonomskim i komunikacionim obeležjima. Digitalna verzija D+ Atlasa je unekoliko drugačija, u skladu sa novim mogućnostima inovativnog digitalnog doba. Atlas je zasnovan na savremenoj GIS platformi, gde korisnici mogu da pretražuju postavljene podatke kroz nekoliko velikih tema atlasa, uređenih kroz menije za navigaciju a to su demografija, ekonomija, urbani razvoj i studije slučaja.

Posle predstavljanja Atlasa održana je premijera filma „Eyes of the Danube-A Jurney Connecting Communities“. Film prikazuje 12 priča o ljudima iz 6 zemalja na Dunavu, izabranih među više od 100 kandidata. Jedna od priča je posvećena Dragani Siljanović Kozoderović, koja kroz priču o bođošima, zelenilu, biciklizmu, zaštićenom kulturnom dobru „Venac“ približava ljudima sve ono što Sombor čini posebnim. Da jeste poseban, govori i činjenica da su partneri na projektu od 26 gradova odabrali baš Sombor dva puta za domaćina međunarodne Konferencije na ovom projektu.

 Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Sultan Al Alseri i Čadež: Katar želi da ulaže u Srbiju
Tradicionalne niti u novom ruhu

Kategorije

Izbornik