Sindikat

Burni sindikalni dani u preduzeću Kostolac usluge

 

  • Reprezentativne sindikalne organizacije u preduzeću “Kostolac usluge” složno traže, između ostalog, povećanje plata za 20 odsto. Poslovodstvo je ponudilo rast zarada za 10 procenata ali su sindikati ostali prvi svojim zahtevima koje su prvobitno uslovili štrajkom

Tri sindikata u Privrednom društvu za održavanje i obezbeđenje objekata “Kostolac usluge” zahtevaju da se plate zaposlenima povećaju za najmanje 20 procenata, i da se nadoknada za topli obrok ubuduće isplaćuje u iznosu od 300 dinara umesto dosadašnjih 50 dinara po radnom danu. Sindikalna organizacija Sloga, Sindikat Nezavisnost Kostolac i Sindikalna organizacija Usluge Kostolac zatražile su i da svi radno angažovani na određeno vreme dobiju stalno zaposlenje, da se poboljšaju ugovori o radu pojedinih kategorija radnika na poslovima obezbeđenja, duži rok za otplatu uglja za zaposlene (sa 8 na 12 meseci).

Osim toga, tri sindikata su zatražila da ubuduće angažman radnika na privremenim i povremenim poslovima traje najduže 6 meseci, nakon čega bi im bio ponuđen ugovor o stalnom radu, čime bi se sprečili diskriminacija i odliv zaposlenih iz preduzeća.

  • Od glavnog rukovodstva zahtevamo da se pismenim putem izjasni da PD Kostolac usluge godinu neće završiti u gubitku – naveli su sindikati u svom obraćanju poslovodstvu oročenom do poslednjeg dana avgusta. Na kraju su napomenuli da će “ukoliko se zahtevi ne realizuju do navedenog datuma… sve tri sindikalne organizacije stupiti u štrajk”, i o tome obavestiti javnost.

Ovo preduzeće sa nešto više od 700 zaposlenih je u svom poslovanju najvećim delom “naslonjeno” na Elektroprivredu Srbije (Termoelektrane Kostolac) u čijem sastavu je do 2004. godine kada se u procesu restrukturiranja izdvojilo i osamostalilo, ali i dalje u vlasništvu države. Poslovna saradnja sa delovima EPS-a uređuje se godišnjim ugovorima koji praktično određuju finansijsku sudbinu firme i njenih radnika.

Od sindikalnog poverenika Nezavisnosti u preduzeću Marka Bugarina saznali smo da je direktor Dragoslav Đokić nedavno obavestio sindikate da su njihovi zajednički zahtevi dobrim delom prihvaćeni.

Skupština PD „Kostolac usluge“, održana 13. septembra u Ministarstvu rudarstva i energetike, odlučila je da se zarade “počev od isplate za septembar” povećaju za 10 odsto. Odluka je da se “eventualno novo povećanje” razmotri posle isplate oktobarskih i novembarskih zarada, nakon što se izvrši sveobuhvatna finansijska analiza, “ali sve u skladu sa finansijskom situacijom u EPS-u, visinom povećanja minimalne cene reda i fanansijskim stanjem u PD Kostolac usluge”.

Skupština je odobrila i preraspoređivanje (unapređenje) pojedinih kategorija službenika obezbeđenja, kao i prelazak svih radnika na određeno vreme u status stalno zaposlenih. Odlučeno je i da 37 privremenih radnika dobiju ugovore o radu.

  • Nakon dobijene informacije od direktora o tome smo informisali naše članove o odlukama poslovodstva i zaključili da ćemo biti zadovoljni tek nakon ispunjenja svih naših jasno definisanih zahteva od kojih nećemo odustati. Ponovili smo da zaradu treba uvećati za još dodatnih 10 odsto, a ne odustajemo ni od zahteva da iznos toplog obroka bude minimum 300 dinara po danu – izjavio je Marko Bugarin za portal Nezavisnost.org. On objašnjava da su sindikati posle delimično uslišenih zahteva odustali od štrajka jer su svesni da bi potpunim zamrzavanjem poslovanja ugrozili funkcionisanje drugih preduzeća, vitalno važnih za elektropvrivredu.

Naš sagovornik je ukazao da je materijalna pozicija zaposlenih veoma niska: prosečna plata iznosi oko 45.000 dinara ali više od polovine radnika mesečno dobija minimalnu zaradu dok oni koji su anagažovani po ugovorima o privremenim poslovima dobijaju oko 30.000 dinara.

  • Primamo mizerne plate koje najdirektnije zavise od finansijskih ugovora našeg poslovodstva sa EPS-om. Zbog niskih zarada ljudi, posebno u sektoru obezbeđenja koji su licencirani za taj specifičan i odgovoran posao, masovno napuštaju firmu – kazao nam je Bugarin.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: UGS Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Sindikati: “Minimalac” dovoljan tek za hleb, mast i alevu papriku
Konferencija o politici mladih na Zapadnom Balkanu u Češkoj

Kategorije

Izbornik