Humanitarno

BUDI HUMAN: Za Aleksandra!

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Aleksandra Džavrića (2014)

  • Aleksandar je rođen u 27. gestacijskoj nedelji kao dete iz rizične trudnoće jer je majka provela čitavu trudnoću na dijalizi zbog prestanka rada oba bubrega. U trudnoći dobija dijagnozu – usporeni rast fetusa i njegova pothranjenost. U prvih šest meseci života je lepo napredovao ali nakon toga primećeno je zaostajanje u razvoju. U prvim godinama izgovarao je slogove ali s obzirom da je bolest progresivna Aleksandar sada ni to ne može, iako razume šta mu se kaže  i prati razgovor ukoliko se o njemu govori

Ima problem sa gutanjem,  često plače ali ima trenutaka kada je radostan i nasmejan. Lečenje u Srbiji nije dalo rezultate pa se njegovo stanje pogoršava. Više ne učestvuje ni u neverbalnoj komunikaciji. Sa napunjene tri godine utvrđeno je da ima početnu velikomoždanu atrofiju, hipertofiju mišića, probleme sa metabolizmom, praćeno lošim opštim zdravstvenim stanjem, alergijama, obostrano urođeno umanjenje rožnjače.  Po nalazu specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Aleksandar ima i disharmoničan razvoj (F83 – Desordines evolutionis specifici mixti) kao i cerebralnu paralizu. Aleksandru bi u napretku mogao pomoći tretman matičnim ćelijama.

Već posle prvog tretmana matičnim ćelijama, primetan je Aleksandrov napredak. Počeo je bolje da jede, čak i hranu koju ranije nije smeo zbog alergije, kao što su jaja i pasulj. Kada je raspoložen odaziva se na poziv. I dalje uz punu podršku, ali uspeva da spusti nogu na niži stepenik, što ranije nikako nije mogao. Roditelji su do sada lečenje finansirali sami i iscrpeli sredstva pa se obraćaju svim ljudima dobre volje da im pomognu svojim donacijama jer je otac jedini koji je imao posao ali je zbog bolesti Aleksandra i njegove mame morao da ga napusti. Aleksandrova porodica je jedna od retkih koji su ostali da žive na Metohiji u rodnoj Peći a bolest im dodatno otežava život.

Sredstva su mu potrebna za tretman matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, fizikalne i hidro terapije, senzornu stimulaciju, hiperbaričnu komoru, laboratorijske analize, genetsko testiranje, oftalmološke preglede kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Aleksandrov napredak! Budimo humani!

Pomozimo Aleksandru!

https://www.budihuman.rs/korisnik/1286/aleksandar-dzavric

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Raymond Nicolet Trust (RNT) organizuje likovni konkurs na temu: “Ljubav i prijateljstvo preko granica”
Завод за трансфузију крви Војводине и Црвени крст Сомбор организују акцију добровољног давања крви

Kategorije

Izbornik