Sindikat

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu završeni bez dogovora

 

  • Proteklog četvrtka je u Palati Srbija završena poslednja runda pregovora o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu i to bez dogovora. Pregovori koji su zapičeti 15. avgusta ove godine između socijalnih partnera: reprezentativnih sindikata, poslodavaca i države, poslednjeg avgustovskog četvrtka su okončani – navode u jednom od socijalnih partnera, reprezentativnim Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“

Svi pregovarači su se od početka držali svojih pregovaračkih pozicija i nisu odustajali od njih. U cilju postizanja dogovora, sindikati su predložili i mogućnost povećanja minimalne cene rada u dva navrata. Predlagali smo da prvo, kažu sindikati, povećanje bude od septembra i to u manjem procentu, a onda u 2023. godini drugo povećanje u većem procentu. Međutim ni sa ovim iznetim predlogom se pregovarčki tim Vlade RS nije složio, te smo zahtevali da se ovaj predlog uvrsti u dnevni red prve naredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Ističemo još jedanput, da Sindikat „Nezavisnost“ ne odustaje od ranije iznetog predloga da se visina minimalne cene rada mora izjednačiti sa iznosom minimalne potrošačke korpe.

Iako smatramo da kategorija kao što je minimalna potrošačka korpa ne bi trebalo uopšte da postoji, iz razloga što ne postoje minimalni uslovi za život, već bi život svakog radnika trebalo da bude dostojanstven – baš kao i zarada za koju treba da radi. Iz tog razloga je UGS NEZAVISNOST zajedno sa još trideset nevladinih organizacija potpisao Deklaraciju o plati za život kojom se zahteva plata za dostojan život.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju ostavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Pratimo događaje u žiži – životni standard građana i zaposlenih: Nastavak pregovora o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu
Okrugli sto Nezavisnosti: Vratiti dostojanstvo prosvetnim radnicima

Kategorije

Izbornik