Najnovije

Na čonopljanskoj Vodici održana svečanost Blagoslova žita na Dan Svetog Marka

Sa svečanosti Blagoslova žita na dan Svetog Marka foto: AcanskiS©

  • U organizaciji Bunjevačkog nacionalnog saveta, Centra za kulturu Bunjevaca, UG Bunjevačko kolo Sombor, BKC Čonoplja – Sombor i Župe Svi Sveti, na čonopljanskoj Vodici je održana svečanost Blagoslova žita na Dan Svetog Marka

Svojim prusustvom svečanost su uveličali državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Dejan Parčetić, potpredsednik NSBNM Aleksandar Bošnjak, potpredsednica UG Bunjevačko kolo Aleksandra Medurić Kalčan, predsednica BKC Sombor – Čonoplja, Kristina Knežević i brojni članovi udruženja i vernici Sombora, Čonoplje i Svetozara Miletića.

  • Čast mi je i zadovoljstvo prisustvovati svetoj misi na Dan Svetog Marka kada bunjevačka nacionalna zajednica, a mi to u Republici Srbiji dobro znamo, počinje sa obeležavanjem svojih dužioničkih dana. Velika je čast bila videti ovde puno sveta, puno mladih ljudi, dakle tradicija i budućnost je osigurana za bunjevačku zajednicu. A u lepezi naše višenacionalne Srbije, bunjevačka zajednica čini jedan velik i lep cvet – izjavio je državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Dejan Parčetić.

Pozivajući se na svoju funkciju podpridsidnika NSBNM i predsednika UG „Bunjevačko kolo” Parčetić je dodao: Moram istaći da sam veoma ponosan na sve ljude koji su došli danas a što je sigurno da stojimo čvrsto na svojim platformama, dakle, to je samo Bunjevac i ništa drugo!

Svečana procesija s mladima u bunjevačkim narodnim nošnjama krenula je put čonopljanske Vodice gde je svečanu misu služio vlč. Laslo Hajdu. Na obližnjem žitnom polju obavljen je blagoslov žita po jedinstvenom starom običaju.

  • Radujemo se što smo i ove godine domaćini svečanosti na Dan Sv. Marka i što se okupilo vako puno svita jer je ovo godina u kojoj s radošću i ponosom obilužavamo našu desetu Dužijancu – istakla je pridsidnica BKC Sombor – Čonoplja, Kristina Knežević.

Ko što nas uče sveti spisi da ištemo i dobićemo, tako se i mi moleći zagovor Svetog Marka i zaštitu naši usiva, virujemo i nadamo zdravoj i bogatoj žetvi”, poručio je vlč. Laslo Hajdu.

 

foto: AcanskiS© (srdjan.acanski)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio24

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Održan poslovni skup privrednika sa stranim ekonomskim atašeima
Sombor bogatiji za savremeni parking sa 80 mesta u centru grada

Kategorije

Izbornik