Najnovije

Апел грађанима Западнобачког округа о паљењу ватре на отвореном простору.

Vatrogasci u akciji izvor: http://prezentacije.mup.gov.rs

  • На територији Ватрогасно-спасилачког батаљона Сомбор, у јесењем делу године повећана је опасност од пожара на отвореном простору. Најчешћи узрок пожара је људски немар и непажња, а у овим пожарима најчешће  гори сува трава, ниско растиње, стрне житарице.

Ову прилику користим да подсетим грађане да не спаљују суву траву, ниско растиње и остатке стрних усева на отвореном простору, јер на тај начин могу угрозити своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима. Такође, скрећемо  пажњу да је забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима.

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом се забрањује ложење ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, за физичка лица предвиђене су казне од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара.

Link ka prilogu RTV-a

Уколико дође до пожара потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на број 193, а уколико је пожар мањег интензитета грађани могу сами да покушају да га угасе, али никако по цену своје безбедности.

Добровољна ватрогасна друштва су веома значајна, она су нам од велике помоћи, првенствено зато што добро познају терен и брзо стигну на места пожара.

Иако припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона и полиције спроводе стални појачани надзор у циљу спречавања настанка пожара на отвореном простору и санкционишу одговорне, најважније је да сами грађани имају свест о опасностима и последицама до којих паљење ватре може да доведе.

Инспектори Одељења за ванредне ситуације појачано контролишу спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против особа које не поштују забране биће поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

foto izvor: http://prezentacije.mup.gov.rs

 AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

 

Povezani članci

Državni sekretar za sport, Marko Kešelj, u poseti Bačkom Bregu i Kolutu
WWF: News from nature 🌿🐼

Kategorije

Izbornik