Sindikat

Ester Linč, generalna sekretarka EKS: Pohlepa profita izaziva bedu miliona ljudi

Generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Linč

  • Lideri EU treba da zaštite najugroženije, da stave tačku na ograničavanje plata i da obezbede da pravi uzrok ove krize bude rešen vanrednim porezima na višak profita, ocenila je generalna sekretarka EKS Ester Linč

Neverovatno je da se u najnovijim zaključcima Evropskog saveta o socijalnoj i ekonomskoj situaciji ne pominje nedavni stav Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda da profit najviše doprinosi inflaciji, ocenila je generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Linč.

Komentarišući zaključke samita Evropskog saveta održanog 29. i 30. juna u Briselu, kojem su prisustvovali predsednici i premijeri svih država članica Evropske unije, Linč je kazala da “pohlepni slon” izaziva bedu miliona ljudi.

  • Ključno je zaustaviti rast kamata kojim se kažnjavaju žrtve inflacije. Lideri Evropske unije treba da zaštite najugroženije, da stave tačku na ograničavanje plata i da obezbede da pravi uzrok ove krize bude rešen vanrednim porezima na višak profita u svim zemljama EU i merama protiv profiterstva – naglasila je Linč.

Prema njenim rečima, potrebna su javna sredstva za otvaranje kvalitetnih radnih mesta i promovisanje kolektivnog pregovaranja, a posebno je važno da javna finansijska podrška kompanijama mora da podrazumeva jake socijalne uslove.

Linč je pojasnila da bi posebno nepromišljeno bilo da se na produženu krizu troškova života odgovori uvođenjem fiskalnih pravila koja bi zahtevala mere štednje u polovini država članica EU od početka 2024. godine. Dopunila je da nas iskustvo uči da bi takva budžetska štednja u prvom redu negativno bila odražena na kvalitet javnih usluga (zdravstvo, obrazovanje, socijalna politika).

 

Novinar: Svetozar Raković 

Izvor i foto: EKS


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

EKS u pismu Evropskom savetu: Radnici suočeni sa krizom bez presedana
EKS: Novac iz fondova EU samo kompanijama koje poštuju radna prava

Kategorije

Izbornik