Mladi

Moj hobi 5: Modeli automobila u razmeri 1:43

* Ovoga puta obradićemo jedan veoma zanimljiv hobi, a to je kolekcinarstvo modela automobila

Predstaviću svoju malu kolekciju automobila koju uglavnom sačinjavaju modeli u razmerama 1:43, te nešto malo modela u razmeri 1:32. Drugi broj u razmeri predstavlja koliko je puta model manji od originala.

Najčešće veličine kod modela automobila su:

  • 1/18 Skala 9-12 inča / 24-30 cm
  • 1/24 Skala 6,5-8 inča / 16-20 cm
  • 1/32 Skala 4-6 inča / 10-15 cm
  • 1/43 Skala 3,5-5 inča / 8-12 cm
  • 1/64 Skala 2,5-3 inča / 6-8 cm

Kolekcionari se uglavnom opredele za jednu skalu, retko koji kolekcionar prikuplja modele svih veličina. Ja sam se opredelio za skalu 1:43, to su modeli dužine oko 10-tak cm. U svojoj skromnoj kolekciji imam modele Welly-ja, Buraga, Rastara, Corgija……

Cena modela automobila varira od nekoliko stotina dinara, pa do više stotina evra, što čini ovaj hobi dostupan i širokim narodnim masama. Autić ne mora da bude skup da bi bio lep, kako reče jedan kolega kolekcionar iz Beograda.

Kao i kod mnogih vidova kolekcionarstva i ovde se mnogi modeli mogu slagati i predstavljati u dioramama, u pravljenju diorama samo nebo je granica……..

Za one koji ne znaju ili su novi u ovome, pogledajte zvaničnu definiciju diorame po Larusovoj enciklopediji*

*Diorama je model nekog stvarnog prizora ili u srazmeru umanjenog predmeta ili lokaliteta. Najčešće to je trodimenzionalni prikaz ulepšan svetlosnim efektima ili specijalno osvetljena maketa na nekoj izložbi.

Reč vodi poreklo iz grčkih reči dia („preko”) i horama („prizor”).

– Modeli u Ginisovoj knjizi rekorda –

Po Ginisovoj knjizi rekorda najveća kolekcija automobila na svetu je u vlasništvu jednog Libanca. Karam je bio nekadašnji vozač trka pa je većina diorama zapravo prikaz trka koje je nekada vozio. On poseduje više od 30 hiljada modela automobila i 400 trodimenzionalnih diorama. Prema njegovim rečima ovu kolekciju sakupljao je gotovo 15 godina!

Gledajući diorame on ponovo doživljava isto iskustvo, a smatra ih vrednijim uspomenama od fotografije. Kao veliki obožavalac Poršea, Karam je izneo jedan prilično interesantan i zanimljiv zaključak: „Ako ne možete da imate jedan veliki Porše, vi kupite hiljadu malih“.

U nastavku možete da vidite nekoliko slika automobila iz moje kolekcije.

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

lična kolekcija

Image:© Shutterstock / AcanskiS / NRS

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.S.

Povezani članci

Besplatna pomoć SEC-a u učenju za osnovnoškolce
SEC jedan od učesnika programa #PokretPolet

Kategorije

Izbornik