Kultura

“Slavne srpske vojvode” u somborskom Kulturnom centru

 

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Slavne srpske vojvode”, autora dr Miće Živojinovića u režiji prvaka Narodnog pozorišta u Beogradu, Boška Puletića

Predstava SLAVNE SRPSKE VOJVODE hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva trojice gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojine Mišića, Vojvođe Stepe Stepanovica i Vojvode Petra Bojovića. Ponikli sa iste klase Vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo, do samog kraja njihovog života.

Predstava prati istorijske događaje o atentatu u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, Golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja Solunskog fronta, oslobađenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije.

Istorijske ličnosti i ratne događaje nisu uvek procenjivali isto, ali im je ljubav prema narodu i Srbiji, kao i lični integritet uvek bio isti!

(odlomak iz teksta predstave: “Navrhunio se čitav jedan vek u komu su Srbija i njena vojska, jedinstvenim primerom žrtvovanja u istoriji ratova za svoj fizički opstanak, obilježili trajnim pamćenjem za jedno vreme, u kome se nisu razlikovali oficir i posilni, u istom rovu za spas Srbije i izbavljenje njenog naroda. To vreme nezaborava, u komu je reč bila tvrdnja od zakona; pesma kao odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana; vreme, u komu je podanik delio poslednje parče hladne i skamenjene proje sa svojim kraljem; vreme, u kome je opanak pregazio čizmu, a šajkača nadvisila šlem; vreme zime i gladi u kome nam je jedini ogrev bila vera u boga, a nada, jedini zalogaj da se preživi i dočeka sloboda.“

Igraju Boško Puletić kao Vojvoda Živojin Mišić, Lepomir Ivković je u ulozi Vojvode Stepe Stepanovića i Vladan Gajović je Vojvoda Petar Bojović, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda. U ulozi naratora pojavljuje se autor ovde predstavite dr Mića Živojinović.

Početak predstave je u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica 212457svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

NPS: APLIKACIJA VOLAND stiže u Sombor
Somborska Biblioteka: Predstavljanje romana Minijature Aleksandre Mihajlović

Kategorije

Izbornik