Višejezično

20 godina posle – u slavu dirigentu sveta: Ponovo na okupu a koncert uveliko pripremaju Svi Silvesterovi pevači

 

  • Iako je već proteklo dvadeset godinama kako nije među nama (Silvester Hajnal, 5. VIII 1956 – 23. IV 2002), uspomena na najuspešnijeg somborskog dirigenta i mnogo šire jednako blista sve ovo vreme od preranog odlaska velikog umetnika. U njegovu čast, okupiće se ponovo, njegovi pevači. Koncert su nam svima zakazali u nedelju, 28. avgusta u 20 časova u Karmelićanskoj crkvi u Somboru a probe koje uveliko traju, imate vremena da im se pridružite još i vi, ako do sada niste, takođe od 8 uveče (u petak 26. i subotu 27. avgusta) u prostorijama Somborskog pevačkog društva

Poštovan i visoko cenjen od strane sugrađana, jedan od omiljenih somborskih nosilaca kulture Silvester Hajnal, je osnovao idejno originalno osmišljeni hor mladih u Somboru a gotovo naprečac uspešno – Mešoviti omadinski hor Iuventus Cantat. Usledile su vrlo brzo brojne turneje, pozivi, bez njih se nije mogla zamisliti nijedna gradska svečanost, osvajane su brojne specijalne i prve nagrade, a popularnom dirigentu pripala je i zaslužena čast da bude proglašen na internacionalnom žirijskom planu, osim inih ostalih, i titulom Dirigenta sveta, a ime hora postalo je prepoznatljivo čak i onima koji su baš uz hor – prvi put i zavoleli horsko pevanje.

Već na prvim probama u susret koncertu koji će svakako podsetiti na najslavnije dane somborskog, srpskog i horskog pevanja šire regije, okupilo se čak četrdesetak pevača koji su pod njegovom strogom a zahtevnom dirigentskom palicom savladali sve tehnike pevanja i upravo zbog njegovih visoko postavljenih ciljeva, držali zato svog dirigenta u emocijama i za života, a to traje i do svih ovih dana. Jer, on nije bio samo strogi i zahtevni dirigent kako se samo i pobeđivati i biti uspešan može, već pre svega čovek kojeg su voleli, drugar posle proba i takmičenja, i šeret i gospodin, u svakoj prilici, tipični reprezent Sombora.

Uživajmo zato zajedno a biće tu opet naravno, baš u stilu Silvestera i više najprijatnijih umetničkih iznenađenja, dakle, u nedelju, s početkom u 20 časova u Karmelićanskoj crkvi u Somboru.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Ruski Krstur, „Izađi mi na teglu“: Vida Bošnjak (članica takmičarske ekipe Eco Energy Udruženje) i GUP Sombor odnela pobedu za najdekorativniji sendvič
Najtrofejniji zajedno i u svečanom činu: RK Radnički Sombor pozvan već 18. put u mađarski Abonj (Abony) na kamp i otvaranje rvačke sportske sale u ovom prijateljskom klubu i gradu u Mađarskoj

Kategorije

Izbornik