Najnovije

179 krivičnih dela u novembru na području PU Sombor

 

  • U novembru 2023. godine, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je 179 krivičnih dela, od kojih je 172 iz oblasti opšteg kriminala, tri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, dva dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala i dva krivična dela ekološkog kriminala. Procenat rasvetljenih krivičnih dela je za oko 6 posto veći nego u novembru 2022. godine sa oko 64 posto rasvetljenih krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih lica

Evidentirano je 51 krivično delo protiv imovine među kojima su najbrojnije krađe i teške krađe. Registrovano je oko 53 posto više krađa, a teških krađa oko 31 posto manje u odnosu na isti mesec prošle godine. Evidentirana su dva krivična dela razbojništvo dok je prošle godine u istom mesecu zabeleženo jedno krivično delo. Registrovano je šest krivičnih dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. U 38 zaplena oduzeto je oko 1.200 grama, 60.309 komada i 10 mililitara opojne droge, a najviše marihuane i ksalola.

Na području Policijske uprave u Somboru nije bilo značajnih narušavanja javnog reda i mira. Registrovano je 46 javnih okupljanja sa 7.130 učesnika i 171 obezbeđenje.

U druge prihvatne centre u toku novembra, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i lokalnom samoupravom, sa područja Policijske uprave u Somboru izmešteno je oko 1.900 iregularnih migranata. Podnete su prekršajne prijave zbog 168 prekršaja iz Zakona o strancima.

Što se tiče upravnih poslova, na podrčju Policijske uprave u Somboru uručeno je 1.445 ličnih karti, 914 pasoša, 813 vozačkih dozvola i 1.530 saobraćajnih dozvola.

Na putevima koje pokriva Policijska uprava u Somboru, u novembru tekuće godine, dogodilo se ukupno 48 saobraćajnih nezgoda što je 17,2 posto manje nego u novembru 2022. godine. Nije bilo poginulih za razliku od prošle godine kada je poginulo jedno lice. Najčešći uticajni faktori su neprilagođena brzina i neustupanje prava prvenstva prolaza.

Saobraćajna policija sankcionisala je:

  • 142 prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola, što je za oko 2 posto više nego prošle godine u istom mesecu;
  • 781 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine, oko 19 posto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine;
  • 281 prekršaj nevezanja sigurnosnog pojasa, odnosno oko 40 posto manje nego u novembru 2022. godine;
  • 19 prekršaja upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje, oko 40 posto manje nego prošle godine u istom mesecu.

U novembru 2023. godine zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je 28 lica, što je manje nego je u istom mesecu prošle godine (37). Zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci zadržano je devet lica, isti broj kao u novembru 2022. godine.

Policijska uprava u Somboru apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima a naročito tokom predstojećih praznika.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Odbornici usvojili budžet Grada Sombora za 2024. godinu
Asfaltiranje ulice Pavla Vuisića u Somboru

Kategorije

Izbornik