Kultura

10 prvih godina Umetničkog studija Sombor – Čestitamo!

 

  • Dame i gospodo, dragi sugrađani, prijatelji, uvaženi gosti, ljubitelji stvaranja, umetnosti, lepote, dobro nam došli na izložbu kojom Umetnički studio Sombor tradicionalno obeležava kraj godine. Izložbu čine slike članova ovog studija, dece, omladine i odraslih – ovim rečima je voditeljka dr Nataša Gojković na šarmantan način vodeći program obeležavanja jubileja, 10 godina Umetničkog studija Sombor, uvela u brižljivo pripremljen jednočasovni program

Odmah valja reći, ako bismo govorili sportskim žargonom, oboren je jedan rekord. Jer, ne pamti se kada je na jednom umetničkom skupu, izložbi bilo ovoliko sveta, od najmlađih, do onih koje možemo nazvati veteranima ljubitelja likovne umetnosti.

Na samom početku, brojnima se u Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijlicki“ obratila Anita Stojakov, članica Gradskog veća za oblast za oblast kulture i obrazovanja.

  • Srećni smo što Sombor može da služi kao primer mnogo većim centrima, a da je Sombor centar umetnosti dokazali ste svojim odzivom, kako članovi Umetničkog studija Sombor tako i vi roditelji, prijatelji, komšije. Svi zaslužujete jedno veliko hvala – rekla je Anita Stojakov.

Red reči, red muzike, red lepe slike, sve u jednoj skladnoj celini, pa smo čuli delo Joaquin Turina: Sevillana u izvođenju talentovanog višenagrađenog Slobodana Dančulovića, na gitari, klasa prof. Aleksandar Pešić.

Usledio je trenutak podsećanja na godinu za nama i možemo reći da je bila daleko uspešnija u odnosu na predhodne. Svi dele ponos u tome što je Udruženje ostvarilo nove saradnje, nova poznanstva, prijateljstva, uspehe, kako na lokalnom nivou, tako i na međunarodnom.

Podsećamo takođe radi, ova godina je posebna jer beleži se decenija rada i postojanja Udruženja. 12. aprila održana je rođendanska izložba slika članova u Muzeju Podunavskih Švaba. Od tada, rezultati koji su zabeleženi, govori da su  talenti Umetničkog studija Sombor bili izuzetno vredni.

Pa, idemo redom:

14. aprila, na 51. Međunarodnoj izložbi rukotvorina i kolekcionarstva, održanoj u Malom Iđošu, Studio je u takmičenju likovnih udruženja i klubova osvojio ukupno 475 bodova i ubedljivo osvojio prvo mesto. Donet je još jedan pehar na svoju policu u Udruženju. Takmičili smo se sa 102 likovna rada od 73 autora.

Osvojili smo: nivo nagradu, ukupno 4, prvo mesto, ukupno 7, drugo mesto, ukupno 71 i treće mesto, ukupno 10.

4. juna, desetak članova je kao i svake godine učestvovalo na likovnoj koloniji koja protiče u Kljajićevu, u organizaciji Udruženja vinogradara i voćara. Ovom prilikom, deci i mladima je omogućena razmena iskustva sa odraslim i afirmisanim umetnicima.

Koliko su naša, čuli smo u ovom svojevrsnom godišnjem izveštaju, deca vredna i talentovana, to pokazuju uspesi koji su ostvareni na velikom Međunarodnom likovnom konkursu u Moskvi.

18. juna, na Art simpozijumu SRU Vukadinović našim članovima diplome su uručili veliki i priznati slikari iz različitih zemalja.

Aleksi Mandić, zaslužno 3. mesto, Milici Hajnal, zaslužno 3. mesto, Katarini Kosanović, zaslužno 2. mesto, Aleksandri Macanović, zaslužno 2. mesto, Maksimu Novakoviću, zaslužno 1. mesto.

Svako od njih je osvojio nagradu u svojoj kategoriji.

22. juna juna, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sombora, održali smo likovnu radionicu na glavnoj ulici, u okviru manifestacije Somborski talenat.

22. i 23. jula, učestvovali smo na trodnevnoj likovnoj koloniji u Novim Kozarcima kod naših prijatelja, porodice Reljić iz UG „Krila Anđela“. Naši umetnici su stvorili prelepa likovna dela na temu apstrakcija i na samoj završnici kolonije priređeno je svečano otvaranje izložbe nastalih slika.

Od 6. do 12. oktobra, učestvovali smo na prvoj Međunarodnoj likovnoj koloniji dece i omladine u Kranjskoj Gori, Republika Slovenija u organizaciji domaćina Zvonka Oreškovića. Želja domaćina je da se deca i omladina povežu, upoznaju, zajednički upute u pustolovine i avanture prelepe prirode Kranjske Gore. Kroz likovnu umetnost, zajedničkim istraživanjem i stvaranjem, da iskažu svoje emocije, da svako ispriča svoje utiske, bojom, olovkom, pa i za čitav život ponese lepe uspomene.

18. septembra, učestvovali smo na Opštinskoj smotri likovnih stvaralaca, gde se 8 naših članova, od maksimalnih 17, plasiralo na Zonsku smotru.

18. oktobra, održana je Zonska smotra u Kulturnom centru u Kuli, gde se naših 6 članova plasiralo na Pokrajinsku smotru, koja je održana 12. novembra u Novom Bečeju i naš Danijel Kolović je dobio pohvalu od tročlanog žirija u sastavu :

Mile Ignjatović, istoričar umetnosti, Danijel Babić, akademski slikar i Bojan Stričević, akademski slikar.

1. decembra održano je državno prvenstvo Art Battle, stvaranje likovnog dela uživo, pred publikom i praćeno muzikom. Ovaj jedinstveni događaj odvija se u 3 runde, a umetnici likovno delo moraju završiti za samo 20 minuta. Ovaj performans se dešava u 80 gradova sveta i naš nastavnik Danijel Peršić osvojio je 1. mesto. Danijel će predstavljati Republiku Srbiju na Svetskom prvenstvu ove manifestacije u Severnoj Americi 2024. godine.

Možda je sada, nakon čitanja svih ovih uspeha nepotrebno reći da smo na sve naše likovne avanture izuzetno ponosni, ali reći ćemo: izuzetno smo ponosni!!! – prolomio se još jedan aplauz prisutnih.

Uz tu divnu emociju, publika se prepustila još jednom, muzici. Čuli smo ovoga puta Pjacolin Libertango u izvođenju Ane Demić na violini u klasi profesorice Tanje Radišić i Slobodana Dančulovića na gitari.

A sada ćemo sesti u naš Vremeplov, nastavila je vrsna voditeljka, i vratićemo se unazad na dan 24. septembar. Tada smo organizovali likovnu koloniju za sve naše članove u Etno kući „Jelena“ u Bezdanu. Taj dan umetnici su putovali kroz vreme i vratili se 150 godina unazad, da bi istražili zanimljivu istoriju različitih predmeta. Kroz Muzej su ih sproveli naši divni domaćini, Anđela i Milan Brdar, gde su im tokom obilaska pružili lepu i zanimljivu edukaciju, interesantne priče o predmetima iz davnina.

Kaže se da umetnost govori sve jezike ovog sveta i da umetničko delo samo priča svoju priču upravo svojim postojanjem. Međutim, uvek je interesantno čuti stvaraoce i njihove utiske o onome što ih pokreće u procesu kreacije. O toj lepoti umetničkog, likovnog stvaralaštva i njihovih sopstvenih impresija, govorili su mladi umetnici Maksim Marinić, Selena Sekulić i Veljko Lukić govoreći ponešto i o svojim likovnim delima.

A o samoj izložbi govorio je  osnivač i predsednik Udruženja, Danijel Peršić:

  • U životu, u svemu što radite i čemu stremite, jedna od najvažnijih stvari je zasigurno podrška ljudi oko vas. A kada ono čemu stremite iziskuje ozbiljnu organizaciju, vreme, posvećenost, prostor, ključna je podrška institucija i neke od njih su uvek imale sluha za naš rad. Zato večeras želimo da se na nama svojstven način, umetnošću, odužimo za saradnju i pomoć koja nam je pružena.

Poklon slika Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki Sombor, u znak zahvalnosti za saradnju 10 godina i ustupanje prostora za izložbe slika dece i omladine. Sliku uručuje Nikolina Mrgić.

Poklon slika u znak zahvalnosti za medijsko praćenje 10 godina predstavniku Somborskih Novina. Sliku uručuje Zvezdana Pavlov.

Poklon slika u znak zahvalnosti za medijsko praćenje 10 godina predstavniku TV Sombor. Sliku uručuje Emilija Ermenc.

Poklon slika u znak zahvalnosti za medijsko praćenje 10 godina, predstavniku Novi Radio Sombor. Sliku uručuje Veljko Lukić.

Poklon sliku u znak zahvalnosti za medijsko praćenje 10 godina predstavniku zaslužile su i medijske kuće RTV Vojvodina i SO Info.

Danijelu Koloviću ja takođe uručena poklon slika na čemu se on zahvalio, kao i prisutni predstavnici medija, Tamara Stojković, Stevan Žižić i Siniša Stričević, biranim rečima.

Uručene su potom i zahvalnice za 10 godina članstva, za ukazano poverenje, za neprocenjivo prijateljstvo, za svako zalaganje i bezbroj aktivnosti u Umetničkom studiju, kako je naglašeno. Od srca hvala što ste tu, baš takvi kakvi jeste.

Zahvalnice je uručila Mirjana Ulemek: Milici Hajnal, Ivi Hajnal, Ivani Andreković, Anamariji Roknić, Srđanu Vujičiću, Tamari Milošević, Jovani Ulemek, Aleksandri Macanović, Vanesi Marković.

Jedino što možemo reći je nastavite da stvarate i širite svoje vizije i umetničke domete.

Vrhunac večeri je bio kada je Katarina Kosanović, protčitala pismo od Deda Mraza, i gle čuda, baš u tom, pravi Deda Mraz se sa naravno, lepim darovima i svojim pomoćnicima pojavio i – otvorio izložbu!

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio


 

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Gradski muzej Sombor: Promocija arheološkog lokaliteta Magareći mlin
Najčitanije u somborskoj Biblioteci: Priručnik za solidan život

Kategorije

Izbornik