Ekonomija

Otvoreni Balkan u praksi: Predsednici privrednih komora obilaze granične prelaze i na licu mesta rešavaju probleme privrednika

 

  • Predsednici privrednih komora Srbije i Severne Makedonije Marko Čadež i Branko Azeski posetiće 29. marta granične prelaze Preševo – Tabanovce (Srbija-Severna Makedonija) i Kjafasan-Qafë Thanë (Severna Makedonija – Albanija) sa ciljem da vide kako u praksi funkcioniše primena sporazuma i dogovora u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Čadež i Azeski su na današnjem sastanku u Privrednoj komiri Srbije pozdravili postavljanje table Open Balkan na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce koji omogućava kopmanijama koje imaju AEO sistem autorizacije brži transport i prelaz bez zadržavanja.

– Cilj inicijative Otvoreni Balkan je da ubrza protok robe i stvaranje jedinstvenog tržišta radne snage što će stvoriti bolje uslove za poslovanje i doprineti većem razvoju privreda i boljem standardu građana – saglasni su Čadež i Azeski. Ističu i da je bilateralna saradnja dve države i dve komore, kao i regionalna saradnja u okviru Otvorenog Balkana i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) najbolji način da se naše privrede zaštite od globalne krize prouzrokovane situacijom u Ukrajini.

Povodom obilaska prelaza predsednici Čadež i Azeski sastaće se i sa privrednicima iz Srbije i Severne Makedonije. Predsednici dveju komora istakli su da su poslovne asocijacije uvek otvorene za podršku privrednicima kako bi uspešno savladali sve izazove u poslovanju i što pre osetili prednosti koje Otvoreni Balkan nudi.

Istaknuto je da će mala i srednja preduzeća (MSP) iz Severne Makedonije i Srbije koju će činiti 30 odabranih kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije (sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju) biti deo zajedničke delegacije privrednika sa Zapadnog Balkana na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 5. do 7. aprila.

Inicijativu intenzivnije saradnje na Zapadnom Balkanu pokrenula su 2019. tri lidera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu Evropske Unije. Inicijativa pokrenuta pod nazivom Mini Šengen preimenovana je u Otvoreni Balkan, a otvoren je poziv svima na Zapadnom Balkanu da joj pristupe.

Izvor: Privedna komora Srbije

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

PKS: U toku Drugi poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti – projekti Regionalnog čelendž fonda
Marko Čadež: Biće dovoljno hrane za zemlje Otvorenog Balkana, nema straha od nestašica

Kategorije

Izbornik