Sindikat

111. Međunarodna konferencija rada: Socijalna pravda prioritet

 

  • Socijalna pravda mora biti prioritetno pitanje globalnog dnevnog reda, rekao je generalni direktor MOR-a Gilbert Hounbo na otvaranju 111. Međunarodne konferencije rada u Ženevi koja će trajati do 16. juna

Generalni direktor Međunarodne organizacuije rada (MOR) naglasio je potrebu za stvaranje Koalicije za socijalnu pravdu za borbu protiv rastućih nejednakosti. Prema njegovim rečima, potrebno je „sistematski integrisati socijalni program u sve glavne međunarodne, regionalne i nacionalne politike i akcije u borbi protiv rastućih ekonomskih dispariteta”.

Međutim, istovremeno četiri milijarde građana širom sveta nema socijalnu zaštitu, a 214 miliona radnika zarađuje manje od granice siromaštva. Uz to bankrotirao je veliki broj mikro i malih preduzeća. Hangbo je istakao i da se ne može objasniti I opravdati činjenica da žene u proseku zarađuju 20 odsto manje od njihovih muških kolega.

Da bi socijalna pravda bila utemeljena u globalni oporavak i osigurala budućnost koja će biti usredsređena na ljude, generalni direktor MOR-a je naglasio potrebu za pokretanje široke globalne koalicije međunarodnih tela i svih drugih zainteresovanih strana. Cilj te globalne koalicije za socijalnu pravdu bio bi da „uravnoteži ekološka, ekonomska i socijalna pitanja u globalnom razgovoru, uključujući reformu međunarodne finansijske arhitekture“, kao i „zagovaranje koherentne politike i ulaganja u socijalnu zaštitu i dostojanstveni rad“.

Predstavljajući svoj izveštaj Unapređenje socijalne pravde, generalni direktor MOR-a je rekao da „suočeni sa rizicima podela i polarizacije različitih mišljenja, imamo dužnost i moralnu obavezu da maksimalno iskoristimo diplomatiju za približavanje gledišta različitih grupa.”

Međunarodna konferencija rada koja okuplja radnike, poslodavce i vladine delegate iz 187 država članica MOR-a, trajaće do 16. juna. Delegati će se baviti brojnim pitanjima koja dugoročno utiču na svet rada.

Na dnevnom redu Konferencije u Ženevi su, između ostalog, postavljanje standarda o kvalitetnom obrazovanju, strateški ciljevi socijalne zaštite, postizanje pravedne tranzicije ka ekološki održivim ekonomijama i društvima za sve, uključujući razmatranje industrijske politike i tehnologije, bezbedno i zdravo radno okruženje, ravnopravnost žena i muškaraca na poslu…

U okviru Konferencije, 14. i 15. juna biće održan Svetski samit rada na temu „Socijalna pravda za sve“, koji će okupiti šefove država i vlada, generalnog direktora MOR-a, visoke predstavnike Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija i asocijacija poslodavaca i radnika.

Govoreći o temama skupa u Ženevi portparolka Radničke grupacije Katlen Pašie je ocenila da se mogu očekivati teške diskusije, “ali nikada ne smemo izgubiti iz vida izazove sa kojima se radnici suočavaju u svakodnevnom životu, kao i izazove pred poslodavcima i vladama da ostvare pravedan prelaz u mirnu i prosperitetnu budućnost”.

Novinar: Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Sindikat „Nezavisnost“ osnovan kod poslodavca CARNEX STOČARSTVO D.O.O. Bečej
Odlukom Vlade Srbije NIS ipak postao većinski vlasnik „Petrohemije“ u Pančevu

Kategorije

Izbornik