Višejezično

Ruski Krstur: Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji

 

  • U sali Doma kulture u Ruskom Krsturu svečanom akademijom obeležen je Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji. Akademija je počela intoniranjem himne Republike Srbije i svečane pesme Rusina u Srbiji, „Braća Rusini“, nakon čega su se prisutnima obratili predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Joakim Rac

U okviru programa predstavili su se horske i recitatorske grupe Doma kulture u Ruskom Krsturu. Govoreći o samom delovanju rusinske zajednice na teritoriji opštine Kula, predsednik opštine Damjan Miljanić, istakao je da je to zajednica koja svojim radom, trudom i tolerancijom dokazuje da je opština Kula pravi primer međuetničke saradnje:

  • Izuzetno mi je zadovoljstvo bilo da prisustvujem, jer opština Kula, na kraju krajeva i Vojvodina i Srbija, sa velikim brojem nacionalnih zajednica, dokazuju da su razumevanje i tolerancija njena glavna obeležja. Jedno veliko zadovoljstvo je obeležavanje Svetskog dana Rusina i, iako je centralna proslava u Kucuri i Vrbasu, nekako ova proslava ima posebnu dimenziju i posebnu notu. Nije samo broj stanovnika značajan kada je u pitanju rusinska zajednica, već su u pitanju tu i crkva i osnovna škola i gimnazija na rusinskom jeziku i, na kraju krajeva, i Nacionalni savet. Inače mi je prijatno da boravim u Ruskom Krsturu, ali naročito zadovoljstvo je biti ovde i prisustvovati jednoj ovakvoj manifestaciji.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac, izrazio je svoje zadovoljstvo saradnjom sa organima lokalne samouprave i naglasio je da pripadnici rusinske zajednice uvek imaju punu podršku opštine Kula na polju svoje delatnosti i izražavanja:

  • Ja sam veoma zadovoljan, zato što lokalna samouprava ima sluha za naše molbe i mi imamo veoma dobru saradnju. Da napomenem, mi smo prošle godine imali posao na menjanju prozora u Domu kulture i ta investicija je vredela oko dva miliona dinara. Pred kraj ove godine uveli smo gas i Dom kulture se greje zajedno sa predškolskom ustanovom, tako da su to veliki podsticaji. I ove godine u budžetu opštine su opredeljena sredstva i za rekonstrukciju Doma kulture, a ovaj Dom kulture, prema rečima predstavnika lokalne samouprave, ima najoptimalnije uslove za rad.

Nakon svečanog programa, organizovano je druženje uz muzičku pratnju orkestra „Julijan Ramač Čamo“.

Podsećanja radi, Nacionalni praznik Rusina, ustanovljen je u znak sećanja na početak naseljavanja Rusina na teritoriju današnje Vojvodine, daleke 1751. godine. Rusinska nacionalna zajednica u Srbiji prvi put je ovaj datum svečano obeležila 2008. godine. Organizatori svečanosti u Ruskom Krsturu su Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine, Dom kulture Ruski Krstur i Udruženje Pakt Rutenorum.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

„Mikulaš“ u Bunjevačkom kolu
Večernjakova domovnica 2023: Glasujte za svoje kandidate u najpopularnijem izboru u hrvatskom iseljeništvu

Kategorije

Izbornik