Ekologija

Zvono te zove – recikliraj staklo, Sekopak karavan u Somboru

 

  • Akcija prikupljanja staklene ambalaže „Sekopak karavana” protekla je tokom današnjeg, prvog julskog ponedeljka na glavnoj ulici, kao što smo i najavljivali na stranicama portala. Ovu akciju organizuje “Sekopak karavan“, operater za upravljanje ambalažnim otpadom, u saradnji sa Gradom Somborom i Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“ Sombor u okviru projekta Zvono te zove – recikliraj staklo. Tokom sva i po časa, na glavnoj somborskoj ulici kralja Petra I 17, ispred lokala „Buda bar“, građani su se odazavali u veoma lepom broju, a u ime Grada Sombora, akciju je ispratio član Gradskog veća za oblast ekologije i zaštite životne sredine Slobodan Stanić

U Somboru smo danas po prvi put svedoci ovog Karavana, mi smo konkurisali kao Grad Sombor za ova zvona i od 800 zvona koliko je raspodeljeno u čitavoj Srbiji mi smo dobili 150. Nedostaje nam još oko 30 zvona pa ćemo i to u narednom periodu da dobijemo – reči su gradskog većnika Slobodana Stanića, koji je pojasnio:

  • Mi smo zaista zadovoljni saradnjom ove firme i mogu vam reći da je odaziv optimističan, i jutros se videlo iz priloženoga da je masa dece došla i donelo ambalažu, pa se stiču navike u gradu Somboru da se taj otpad revidira, da se razdvaja, da se ostavlja i skladišti na prava mesta. U okviru ove akcije realizovali smo i jednu mini radionicu za naše najmlađe sugrađane u okviru koje oni imaju priliku na kreativan način da se edukuju o značaju reciklaže i da ih uputimo u postojanje ovih naših zvona odnosno kontejnera koji služe za sakupljanje staklene ambalaže. Mi smo u Gradu Somboru sa 11 tona u poslednjih mesec dana PVC otpada skupili. Do pre 5 godina taj otpad je završavao u kanalima, na njivama, na smetlištima. Možete zamisliti koliko u tih 11 tona ima flaša, jer kad bi se te flaše rasule sad po teritoriji Grada Sombora, šta bi to bilo i na šta bi to ličilo. Zato smo prezadovoljni ovim akcijama, i u tom svetlu je podizana svest građana u vezi sa ekologijom, zaštitom životne sredine, tako da smo saradnjom sa Čistoćom, Zelenilom, sa građanima, prezadovoljni.

Kakva bi bila poruka, upitali smo većnika Stanića:

  • Čuvajmo prirodu, čuvajmo okolinu, gledajmo da što manje bacamo.

Vanja Vlaškalić, pomoćnica direktora za oblast higijene i zaštite životne sredine Javnog komunalnog preduzeća Čistoća Sombor napomenula je da u Somboru danas protiče akcija prikupljanja staklene ambalaže pod nazivom Sekopak karavan, koji organizuje Kompanija Sekopak u saradnji sa JKP Čistoća Sombor i posebno notirala važnost uključivanja mališana:

  • Cilj ove akcije je svakako podizanje ekološke svesti kod građana kako kod onih najstarijih tako i kod najmlađih. Akcija je osmišljena da se po principu za svakih šest komada staklene ambalaže, bez obzira da li su to flaše ili tegle, ostvaruje pravo na poklon.

Na naše pitanje, jesu li organizatori u JKP Čistoća zadovoljni odzivom građana, Vanja Vlaškalić je odgovorila:

  • Kako da ne i, više nego zadovoljni, s obzirom da smo imali kratak period za informisanje javnosti, trudili smo se da informacija o osnovnim podacima akcije stigne do svakog građanina tako da je ovo i više nego odlično. Prezadovoljni smo.

Zašto je važno upravo između najmlađih i starijih sugrađana ostvariti interakciju u danas rekli bismo, najaktuelnijoj životno-društvenoj oblasti, ekologije?

  • Naravno da je važno, mi smo osmislili da dečica ovde na glavnoj ulici kroz crtanje, kroz bojenje, da na što jednostavniji način dođu do informacija koje bi za njih bile značajne a tiču se očuvanja životne sredine. Ujedno za njih to jeste i lepo i korisno proveden deo letnjeg raspusta.

Dakle mi smo u okviru projekta Upravljanja staklenom ambalažom Zapadnog Balkana, Grad Sombor je dobio 150 zvona za odlaganje staklene ambalaže – nastavila je Sanja Vlaškalić i podsetila:

  • Mi smo ih odmah 2020. godine postavili širom grada Sombora, pokrili smo i sva sela kao i prigradska naselja, i ono što je bitno da kažemo da smo i tokom prošle godine prikupili rekordnih 230 tona staklene ambalaže koji smo naravno uputili na tretman reciklaže. S obzirom da je pre 5 godina bilo 22 tone, brojke same po sebi dovoljno govore.

U ime Kompanije Sekopak, marketing-asistent  Ivana Mišić je podvukla da Sombor može da posluži kao primer nadaleko čuvenog zelenog grada čiji su građani oduvek znali da cene i jednako tome čuvaju i održavaju to bogatstvo prirode:

  • Evo nas danas u Somboru u velikoj akciji koju smo pokrenuli za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada u okviru Sekopak karavana koji putuje Srbijom. Prethodno smo posetili Novi Sad i Pirot i Sombor je treći grad u ovoj akciji. Nastavljamo ovoga leta posetu još devet gradova Srbije, da bismo sve građane podsetili da od jedne stare flaše ili jedne tegle – može da bude napravljena, još jedna, ali nova flaša i nova tegla.

O značaju akcije, nepodeljeno pozitivna su i mišljenja učesnika, građana.

Sugrađanka, Somborka Marina nam je rekla: – Donela sam šest tegli za ekologiju ove planete a to mi je inače i bio višak u kući pa eto koji može da bude racionalnije iskorišćen. Kad bi bilo više takvih akcija i više ovakvih kontejnera za papirnu ambalažu, za metalnu i staklenu, ja bih to uvek odlagala.

Među zavidnim brojem sugrađana tokom dvoipočasovne akcije, još jedna sugrađanka, Danijela je potvrdila korisnost akcije kako za sredinu u kojoj živimo tako i za svako domaćinstvo: – Da svakako, i ranije smo odlagali u sva zvona. Jednom smo nosili napolju reciklažu, to je ispalo da ni za gorivo ne možeš dobiti, i onda smo u ta zvona, rešili da spustimo sve šta treba jer je ovako i praktičnije i korisnije. A i bliže nam je ovako.

Galerija:


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Suzbijanje komaraca 2. jula: Priobalje i naseljena mesta uz Dunav
Međunarodni dan bez plastičnih kesa – JKP “Čistoća” Sombor

Kategorije

Izbornik