Najnovije

Život na salašu nije lak, ali za one koji žive na njemu nezamenljiv

 

  • Život na salašu nije lak, ali je za one koji žive na njemu nezamenljiv… Jedan od zaljubljenika u salašarski način života jeste i Jovan Ćurić iz okoline Sombora, koji je veliki ljubitelj životinja, a koje neretko spasava kada budu povređene u divljini

Od desetak vrsta ptica i živine, zečeva i ovaca koje uzgaja na salašu, za Jovana Ćurića iz Bilića paunovi su najveća ljubav. Raskošne rajske ptice jarkih boja krase njegovo imanje, mada, kako on kaže, repove još ne šire u lepezu, jer nije sezona parenja. Jovan je poznat po tome što neretko spasava divlje povređene životinje i ptice, a jedan od njih bio je i golub Radoje.

  • Radoje je ispao iz gnezda, kada sam ga našao, odmah sam ga zbrinuo da ga ne bi pojeo šakal, lisica ili neka vrana. Othranio sam ga i negovao, ali sada kada je porastao, malo mi pravi probleme po komšiluku, ulazi u sobe… Nemiran je, hoće da nađe ženku, dovodio je čak neku na čardak, ali ona je pobegla, ostavila ga i otišla. Više puta sam spasavao i lanad, koja budu povređena ili zgažena. Pokušavam da ih povratim i spasem, nekad uspem, a nekad uginu. Lane se najčešće krije u detelini, pa kosilicom bude povređeno… ili zaluta. Trudim se da ih sve zbrinem, nekad mi i komšije dojave da su naišle na povređene životinje – rekao je Jovan Ćurić Paun.

Jovan je lovac i strastveni strelac. Takmiči se u gađanju glinenih golubova. Izlaže svoje paunove na sajmovima peradarstva. Rano ustaje i sve stiže. Voli oranje u polju i hranjenje životinja. Mir i slobodu svog salaša ne bi zamenio ni za šta drugo!

Izvor: RTV


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Muzička škola „Petar Konjović“ u Somboru na ponos gradu
Razgovor s povodom: Janko Koprivec, direktor i vlasnik firme Guma-S

Kategorije

Izbornik