Kultura

Zaštita rariteta Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru

 

  • Somborska biblioteka poseduje zbirku stare i retke knjige koja se čuva u prostoriji Zavičajnog odelјenja. Zbirku rariteta čine stare knjige štampane na srpskom jeziku do 1867. godine i predstavlјaju kulturno dobro od velikog i izuzetnog značaja. Najstarija knjiga je „Praznični minej (Sabornik)“, otisnut u ćiriličkoj srpskoslovenskoj štampariji Božidara Vukovića 1538. godine u Veneciji. Restauracijom ove vredne knjige, 2016. godine, započet je Projekat na zaštiti rariteta Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i do sada je postupkom mera zaštite obuhvaćeno više od sto knjiga iz raritetne zbirke

Među njima su i knjige zavičajnih autora što predstavlјa posebnu važnost u očuvanju kulturne baštine Sombora. Projektom, koji finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, rukovodi Marija Čačić, bibliotekarka na Zavičajnom odelјenju, a radovi se izvode u Biblioteci Matice srpske, na Odelјenju zaštite publikacija. Rukovodilac ovog odelјenja, Pavle Živković, bio je u somborskoj biblioteci povodom završenih radova u poslednjoj fazi Projekta. Izvršena je primopredaja nove grupe ugroženih knjiga i time se nastavlјa proces zaštite. Cilј nam je da se poslovi konzervacije i restauracije sprovedu nad kompletnim fondom rariteta.

Rub vremena nameće neminovnost propadanja svakog kulturnog dobra i zbog toga je naša misija da taj proces usporimo i da učinimo sve što je u našoj moći da produžimo vek njihovog trajanja.

Galerija:


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

KC Laza Kostić Sombor: Javni čas Studija klasičnog baleta
XX konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

Kategorije

Izbornik