Kultura

XX konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

Naslovna fotografija: Nataša Turkić, Nataša Plavšić, Dejan Podlipec, Inja Firanj, Anđelija Pruginić

  • Jubilarna XX konferencija Bibliotekarskog društva Srbije sa temom ,,Bibliotečki prostori u fizičkom i virtuelnom okruženju” održana je u Kralјevu i Vrnjačkoj Banji, od 14. do 16. decembra 2023. godine

Prvog dana, u Kralјevu, održana je svečana skupština povodom Dana bibliotekara Srbije, a zatim su dodelјene nagrade za 2023. godinu. Nagrada Zapis koja se dodelјuje za trajan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti  dodelјena je dr Bogdanu Trifunoviću, nagradu Stojan Novaković, za originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, dobio je dr Miroslav Lazić, za knjigu Božidar Vuković: između istorije i imaginacije i nagradu Najbolјi bibliotekar, za rad na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti, dobila je Ana Vasilјević.

Specijalni gosti na konferenciji bili su Santi Romero (IFLA Sekcija za bibliotečke zgrade i opremu) i Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska).

Drugog i trećeg dana Konferencije u Vrnjačkoj banji odvijale su se radne i panel sesije, prezentacije postera, kao i predavanja inostranih stručnjaka iz bibliotečko-informacione delatnosti na kojima su razmatrane teme: bibliotečki prostori kao identitetsko obeležje zajednice, zagovaranje za optimalne i funkcionalne bibliotečke prostore, uređenje bibliotečkih prostora i zaštita fondova, namenski ili adaptirani bibliotečki objekti, pokretne biblioteke, zelene biblioteke i održive zgrade, modularni prostori, inovativna rešenja bibliotečkih prostora u kontekstu Agende UN 2030, kreativna upotreba javnih prostora za potrebe biblioteka, prostori biblioteka kao mesta za kulturne, obrazovne i društvene potrebe zajednice…

Somborsku biblioteku predstavlјali su Nataša Turkić, Nataša Plavšić, kao i Inja Firanj, Anđelija Pruginić i Dejan Podlipec, autori plakata „Biblioteka na usluzi zajednici“.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Zaštita rariteta Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru
Knjiga o krevetima u poslednjem ovogodišnjem izdanju Književnog kluba Evropa

Kategorije

Izbornik