Višejezično

Заједништво Срба и Словака овековечено на колонији плетиља у Старој Пазови

 

  • У Старој Пазовиданас 10. марта, одржана је промоција традиционалне словачке народне ношње и мотива словачке културе, ручно тканог културног наслеђа Србије и пријатељства два народа, која већ 250 година живе заједно у Старој Пазови и Срему, била је циљ прве Колоније плетења у овој општини, која је свечано затворена у присуству представника Владе и дипломатског кора

У старопазовском Дому културе окупиле су се најбоље плетиље из Панчева, Сокобање, Новог Пазара, Сремске Митровице, Великог Градишта, Кладова, Ваљева, Лознице и Беле Паланке и током три дана израђивале производе са мотивима словачке народне ношње, коју у Старој Пазови свакодневно носе Словакиње. Међу њима, био је и изузетно талентован момак из Сокобање, који се посвећено бави упредањем природне вуне и осмишљавањем необичних мустри, а манифестацију је приредило удружење Етно мрежа, уз подршку општине и Туристичке организације Стара Пазова и амбасада Словачке и САД у Београду.

– Славећи сарадњу и међусобну подршку Срба и Словака, уз изузетне радове жена које представљају стуб те заједнице, са овог места шаљемо снажну поруку. Кроз пројекат „1.000 жена“ који спроводимо у сарадњи са Етно мрежом, са задовољством могу да кажем да смо упослили 917 жена које чувају нашу традицију и показују нам како треба да изгледа будућност генерација које долазе. Координационо тело за родну равноправност постоји од 2014. и наставићемо да се залажемо за једнаке услове за политички, културни и економски живот свих грађана Србије – рекла је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, која је посетила учеснице колоније.

Заменица председника општине Стара Пазова Марина Савић нагласила је да Словаци чине 12% локалног становништва и да овај дан служи као понос општине на њену мултикултуралност, због чега верује да је ово само прва у низу колонија које ће бити организоване у овом крају.

– Све је почело од колонија ткања у Сомбору, Пироту и Новом Пазару, да бисмо круг проширили на технику пустовања у Лозници и златовеза у Инђији. У претходних шест година организовали смо укупно 18 колонија, како бисмо сачували наше старе занате од заборава. Осим стручног програма, увек организујемо и дипломатске посете, како би културно наслеђе постало покретач локалног развоја – саопштила је председница Етно мреже Виолета Јовановић и нагласила да је један од главних циљева удружења отварање прве Етно галерије у Београду, у којој би ови радови нашли своје место.

На скупу су се обратили и амбасадор Словачке Републике у Београду Федор Росоха и аташе за културу и образовање амбасаде САД Холи Зардус, који су истакли значај подршке женама на локалу, док су сви присутни осим ручног рада, могли да уживају и у изложби фотографија Павла Суровог, директора Културног центра у Кисачу, који је овековечио лепоту и вредност словенских народних мотива.

прати, бележи: Срђан Ачански, дипл.туризм.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisuje Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije
Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio Javni natječaj

Kategorije

Izbornik