Kultura

Вредни поклони Градском музеју Сомбор

Цртеж, Гргур Станојевић

  • Ликовно одељење Градског музеја Сомбор недавно је добило два вредна поклона

Владимир Томић поклонио је свој рад под називом „20W40W65W”, 1980, акрил на платну, 76х228cm. Томић је награђен откупном наградом XVII Ликовне јесени, 1977. и његов рад “Дијагонала” често је излаган на повременим и сталним изложбама фонда “Ликовна јесен”.

Томић је рођен у 1948. у Бечеју. Завршио 1972. Факултет ликовних уметности у Београду, одсек сликарства, у класи професора Стојана Ћелића, те последипломске студије 1977. на истој академији код професора Милана Кечића. Његов рад карактерише брижљив и прецизан сликарски поступак у духу нове фигурације седамдесетих, с редукованим геометријским формама организованим унутар површина у којима испитује могућности перспективе и мешања оптичких приоритета у најчешће врло духовитим решењима. Бави се фотографијом и дигиталним изразом. Живи у САД и Панчеву. Потписује се и као Миша Томић.

Такође, Ликовно одељење је добило цртеж „Портрет др Слободана Купусаревића“, 1941, оловка на хартији, 27,5×19,5cm, аутора Гргура Станојевића. Цртеж је музеју поклонио наш суграђанин Стеван Божић. Цртеж је изведен као карикатура што не чуди будући да се Станојевић бавио новинском карикатуром и објављивао у београдском хумористичком листу „Ђаво“ после Првог светског рата.

Гргур Станојевић рођен је у Смедеревској Паланци 1907. Дипломирао је на Уметничкој школи у Београду 1928. У Сомбору је боравио између 1930. и 1938. где је сликао, предавао и бавио се издавачким радом (покренуо је и уређивао часопис „Примењена уметност“). Са супругом Вукосавом излагао 1934. у Сомбору и 1936. у Суботици. Радио је углавном портрете, пределе и карикатуре у техници уље на платну, акварел и цртеж. Умро је у Београду 1946.

Градски музеј Сомбор срдачно захваљује племенитим поклонодавцима!

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

19

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gradskom muzeju Sombor zahvalnica Muzejskog društva Srbije
Narodno pozorište Sombor: Popust do kraja aprila od 50% na cenu ulaznica za reprizne predstave

Kategorije

Izbornik