Višejezično

U somborskom „Bunjevačkom kolu“ tradicionalno sadržajno na Uskršnju tribinu

Polivači i igranka

  • U ponedeljak, 18. aprila, drugog dana najvećeg hrišćanskog praznika – Uskrsa, u prostorijama Udruženja građana „Bunjevačko kolo“ u Somboru pripravljena je tradicionalna Uskršnja tribina

O uskršnjim običajima, s posebnim akcentom na običaj Polivače, a sve uz prigodne tekstove i šale govorili su: Ružica Parčetić i Antun Petrović, članovi Bunjevačkog kola kao i Anja Knežević, članica dečije bunjevačke sekcije iz Čonoplje.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu, recitalom su program ulepšali mališani iz Čonoplje, a izvorni običaj „Polivači na vodeni ponediljak“ izveli su članovi GKUD-a Ravangrad iz Sombora.

Najmlađim članovima bunjevačkih udruženja uručeni su prigodni slatki uskršnji paketići, dar Bunjevačkog nacionalnog saveta. Svečani program Uskršnje tribine završen je veselom igrankom za sve članove i goste Bunjevačkog kola.

Kako stari običaji nalažu, nakon uskršnjeg posta kada se nisu održavala veselja i druženja uz muziku, na igranci na drugi dan Uskrsa, „saranjeni“ begeš ponovo je veselo zasvirao, te je upravo tako, uz veselu svirku narodnih kola, Uskršnja tribina razigrala goste i domaćine Bunjevačkog kola.

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice objavilo rezultate natječaja
U povodu 15 godina Kužiš-a raspisan Foto natječaj za mlade

Kategorije

Izbornik