Kultura

Vladimir Simin, UG “Moj Apatin“: Čuvamo delo Pala Abrahama

 

  • Posle niza događaja koji su održani u Beogradu i Apatinu, a povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Pala Abrahama, u Galeriji „Meander“ do 25. januara možete posetiti izložbu posvećenu ovom kompozitoru, njegovom stvaralaštvu i uticaju na jevrejsko kulturno nasleđe u Apatinu, uvodne su reči kojima je direktorica Opštinskog kulturnog centra Danijela Obradović najavila Vladimira Simina koji se kao jedan od organizatora izložbe, prisutnoj publici obratio u ime Udruženja građana „Moj Apatin“ – objavljuje na svojim stranicama apatinski opštinski portal

Predsednik UG „Moj Apatin“ pozdavio je prisutne, te izrazio žaljenje što zbog zdravstvenih problema, izložbu nije otvorila kako je najavljeno Klara Sentđerđi iz Odeljenja za kulturu Mađarske ambasade u Beogradu.

  • Udruženje „Moj Apatin“ je saradnik u projektu koji je imao za cilj da ime Pala Abrahama, koji je zaista veliko ime u svetskoj kulturi i muzici bude poznato i u Apatinu, njegovom rodnom gradu. Bio je jedan od ljudi koji su imali tu specifičnu sudbinu da prođu od bogatstva do siromaštva, pa nazad do bogatstva, da završe u sanatorijumu, prođu čitav svet, a da najmanje budu poznati u gradu iz kog su potekli – rekao je Vladimir Simin.

Predsednik UG „Moj Apatin“ se osvrnuo i na kulturna nasleđa, tačnije dva projekta kojima će udruženje kojim predsedava biti posvećeno u narednom periodu.

  • U muzičkoj školi postoji klavir Stanley Pala Abrahama, igrom slučaja ja sam svirao na njemu, nismo ni znali da je to toliko vredan i važan instrument. Postoji inicijativa da se taj klavir rekonstruiše i pokušaćemo to da uradimo. Druga priča je ona što je još vrednija i teža za realizovati, a u pitanju je apatinska Sinagoga kao objekat kulture koji je zaista specifičan – poručio je Simin, te se posebno zahvalio Borisu Mašiću koji je, kako je rekao, ovu priču otpočeo i godinama se svojim ličnim zalaganjem starao da se jevrejsko kulturno nasleđe očuva.

Na naslovnoj fotografiji: Danijela Obradović, direktorica Opštinskog kulturnog centra Apatin i Vladimir Simin, predsednik Udruženja građana “Moj Apatin“

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Somborsko pozorište dvostruko na 49. Danima komedije u Jagodini
Tradicija 100 godina: Veliko somborsko bunjevačko prelo

Kategorije

Izbornik