Sindikat

Vlada prihvatila zahtev UGS “Nezavisnost”: Službena dnevnica povećana sa 150 na 1.000 dinara

  • Vlada Republike Srbije izmenila je 28. decembra Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara, preneo je portal Nezavisnost.org.

Izmenjena uredba počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja.

U inicijativi UGS “Nezavisnost” ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je jasno predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

  • Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika – izjavila je danas tim povodom predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić.

Portal Nezavisnost.org podseća da je dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara Vlada propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa dotadašnjih 2.556 na 150 dinara. To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od tada do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo “rad na terenu” i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

EKS: Kolektivnim ugovorima do mesec dana dužeg slobodnog vremena
Štrajk mašinovođa u Nemačkoj: Zahtevaju veće plate i kraću radnu nedelju

Kategorije

Izbornik