Najnovije

Viki konekt: Godišnja konferencija Vikimedijine zajednice Srpske

 

  • U Tesliću je od 14-16.juna održana sedma po redu konferencija Vikimedijine zajednice Republike Srpske

Prvi blok predavanja na Viki konektu bio je posvećen Edu programu. Stefan Ratković predstavio je rezultate Edu Viki programa u Republici Srpskoj, o uključenosti Vikipedije i alata Vikimedije u obrazovnom sektoru. O upotrebi veštačke inteligencije u radu na Vikipediji govorila je Mirjana Petković.

O projektima u sklopu GLAM programa govorila je Bojana Marić, koordinatorka GLAM programa u Republici Srpskoj. Aleksandra Đuričić je predstavila rezultate ovogodišnjeg projekta Viki ambasador. Žana Gnjatović, urednica Vikipedije i bibliotekarka somborske biblioteke predstavila je uključivanje biblioteke „Karlo Bijelicki“ u projekat Vikimedije Srbije Viki senior koji ima za cilj obučavanje ljudi starije populacije za rad na Vikipediji.

O Vikimedijinoj ostavi i njenom obogaćivanju fotografijama verskih objekata iz Banje Luke, Doboja, Dervente, Tuzle, Rudog i Lopara govorile su Aleksandra Đuričić, Gordana Ignjatić i Tijana Joksimović, koja je prisutne upoznala i sa aktivnostima koje je Zajednica provodila u projektu Viki žene s ciljem smanjivanja rodnog jaza na Vikipediji i drugim Vikimedijinim projektima.

Na kraju radnog dana organizatori su održali kraće predavanje o uređivanju Vikipedije, kao i korišćenju višejezičnih qrpedia kodova.

Drugog dana Viki konekta održana je Foto-tura, posle čega je sledilo zatvaranje događaja.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

Tagovi: , ,

Povezani članci

Svih 11 DVD Grada Sombora na Opštinskom takmičenju u Kljajićevu
Italijanske kompanije u Srbiji uvećavaju poslovanje

Kategorije

Izbornik