Kultura

Vesna Šašić: – Čast nam je da ugostimo najveća filmska imena

(Direktorka Kulturnog centra Laza Kostić i Somborskog filmskog festivala Vesna Šašić, ulica Laze Kostića i panoi čije je grafičko rešenje Dejana Podlipeca a autorka izložbe U susret festivalu sama direktorka Šašić)

  • Jedanaesti jul zapravo predstavlja predfestivalski dan, on je namenjen najmlađoj publici, u okviru njega izvešćemo radionicu „Kako se gleda film“, sada već poznatih prijatelja Kulturnog centra, Đorđa Bajića i Zorana Jankovića, filmskih kritičara, posebno nas očekuje film „Leto kad sam naučila da letim“, jedan od najuspešnijih filmova u svetu ove godine reditelja Raše Andrića, očekujemo i goste iz inostranstva i, takođe ono što s posebnom radošću moram da kažem je da svaki stejdž ima nekog svog prijatelja festivala, tako da decu očekuju pokloni iznenađenja, na sedištima, pre nego što počne film – izjavila je najpre, prilikom otvaranja izložbe U susret festivalu, Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra Laza Kostić i Somborskog filmskog festivala, u srcu Sombora, ulici Laze Kostića

– Otvaranje festivala zakazano je za pola 8 uveče, 12. jula, a velika je čast da je gost našeg grada i Kulturnog centra i našeg filmskog festivala gospodin Svetozar Cvetković, kojem će biti uručen ’Specijalni Ernest’ za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima – napomenula je Vesna Šašić i dopunila: – Sve informacije postoje svakako ovde u izložbi, ali ono što bih volela da istaknem je da je ovogodišnje izdanje festivala posvećeno jednom Somborcu za koga nažalost retko čujemo ovako kako zaslužuje i u gradu i u medijima, ali njegova skulptura u prirodnoj veličini stoji na našoj glavnoj ulici, to je Ernest Bošnjak, koji je i bio jedan neverovatan čovek; tada je postojao bioskop na vašarištu, iza Županije, i on je brojao 450 mesta zahvaljujući njemu, što je impozantno i za današnje vreme, prvi je u bivšoj državi, snimao igrane filmove, jer tada su snimani samo dokumentarni filmovi, tako da osim Aleksandra Lifke, moram da napomenem – jedan od najznačajnijih lica u svetu filma, u staroj Jugoslaviji.

  • Takođe želim da istaknem – nastavila je Vesna Šašić – da smo ove godine imali priliku da promovišemo naš festival, u okviru Internacionalnog festivala „Žigmond Vilmoš“ u Segedinu, da je zaista naša prezentacija bila jedna od najboljih, i da smo stekli brojne prijatelje i partnere, i za naredna izdanja festivala. I ono šo je takođe značajno jeste da ove godine festival ostvaruje saradnju sa Fakultetom dramskih umetnosti i da u Gradskom muzeju Sombor 12. jula sve ljubitelje filma i umetnosti očekuje velika izložba „Vek i po srpske škole glume“.

4. Somborski filmski festival imaće međunarodni karakter, ugostujući umetnike iz Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Austrije… Vesna Šašić se ovom prilikom zahvalila i čelnicima Gradske uprave Grada Sombora koji prepoznaju Sombor kao pandan legendarnoj Puli (prim. aut).

O zanimljivostima i drugim detaljima kao i iznenađenjima u vezi sa prestojećim 4. Somborskim filmskim festivalom, u intervjuu sa Vesnom Šašić moći ćete da čitate i slušate u sutrašnjim i narednim nastavcima na ovim stranicama portala kao i u internet progtamu Novog Radio Sombora.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Narodno pozorište Sombor ugostilo više od 3.500 posetilaca na 30. Pozorišnom maratonu
Promocija knjige „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“

Kategorije

Izbornik