Najnovije

U Apatinu otvorena jubilarna 10. Međunarodna filatelistička izložba

10. Međunarodna filatelistička izložba u sklopu Apatinskih ribarskih večeri – AcanskiS ©

  • U sklopu 59. Apatinskih ribarskih večeri, u petak 7. jula je otvorena „Deseta Međunarodna filatelistička izložba“. Izložba otvorena večeras, traje do 9. jula u višenamenskoj sali Osnovne škole Žarko Zrenjanin, a na njoj je izloženo oko 3.000 eksponata, uključujući poštanske marke, dopisnice i koverte. Na izložbi učestvuju izlagači iz 30-tak zemalja sveta, tradicionalno iz Rusije, Rumunije, Albanije, Severne Makedonije, Italije, Portugalije. Izložbu je svečano otvorio zamenik predsednice Opštine Apatin Radovan Đukić

Ukrakto o samoj izložbi i njenom istorijatu

Sa željom da se inače bogat program turističke manifestacije, Apatinske ribarske večeri dopuni novim sadržajem i zanimljivijim detaljima za brojne posetioce pokrenuta je inicijativa za organizovanjem Prve filatelističke izložbe. Ona je praćena i izdavanjem personalizovane poštanske marke, takođe i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Na personalizovanoj poštanskoj marki su motivi Medunarodne marine Apatin.

Izložba je urađena, a postavljena uz veliku pomoć Srbijamarke. Već na prvoj izložbi ušli smo u istoriju filatelije u Srbiji. Poznati kolekcionar, filatelista jedan od najposvećenijih filatelista u Srbiji i šire Jovan Ristić Rico izložio je svoju kolekciju personalizovanih poštanskih maraka Srbije. To je bilo prvi put javno na jednoj izložbi pokazivanje personalizovanih maraka na jednom eksponatu. Na njoj su se našle i dve naše marke. Izložba je trajala od 4 – 7. jula 2012. godine. Ova filatelistička izložba je međunarodnog karaktera (osim filatelista iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Hrvatske i Republike Srpske). Na izložbi svoje kolekcije je predstavilo 24 izlagača.

Druga Međunarodna filatelistička izložba trajala je od 2 – 7. jula 2013. Izložba je praćena i izdavanjem personalizovane poštanske marke, takođe i izdavanjem prigodne koverte i postanskog žiga. Personalizovana poštanska marka je izdata povodom 50. Apatinskih ribarskih večeri. Uz filateliste iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Hrvatske i Republike Srpske. Na izložbi svoje kolekcije su pokazali 26 izlagača.

Treća Međunarodna filatelistička izložba trajala je od 4 –  6. jula 2014. Izložba je praćena i izdavanjem personalizovane poštanske marke, takođe i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Personalizovana poštanska marka je izdata povodom 65. godina Omladinskog rukometnog kluba Apatin. Osim filatelista iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Republike Srpske i Slovačke. Na izložbi svoje kolekcije je izložilo 30 izlagača.

Sledi četvrta Međunarodna fiiatelistička izložba, od 1 – 5. jula 2015. Izložba je praćena I izdavanjem personalizovane poštanske marke, takode i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Personalizovana poštanska marka je izdata povodom 70 godina dolaska Ličana u Apatin. Filatelistima iz Srbije, pridružili su se i izlagači iz Republike Srpske, Slovačke i Bugarske. Na izložbi svoje kolekcije su pokazali 28 izlagača.

Peta Medunarodna filatelistička izložba trajala je od 4 – 6. jula .2016. Praćena je izdavanjem personalizovane poštanske marke, takode i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Personalizovana poštanska marka se nalazi u Hramu Saboar Svetih Apostola u Apatinu. Osim filatelista iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Republike Srpske, Slovačke i Hrvatske. Na izložbi svoje kolekcije su predstavili 28 izlagača.

Na redu je i šesta Međunarodna filatelistička izložba, odrržana od 6 – 9. jula 2017. Ova izložba je praćena i izdavanjem personalizovane poštanske marke, takođe i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Motiv na personalizovanoj poštanskoj marki je Kajak klub Panonija Apatin 1946 -2017. Uz filateliste iz Srbije, bili su i izlagači iz Republike Srpske, Slovačke. Na izložbi svoje kolekcije su pokazali 24 izlagača.

Sedma Međunarodna filatelistička izložba trajala je od 6 – 8. jula 2018. Izložba je praćena i izdavanjem personalizovane poštanske marke, kao i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Personalizovana poštanska marka je izdata povodom 100 godina od ulaska vojske Kraljevine Srbije u Apatin, 1918-2018. Osim filatelista iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Republike Srpske, Slovačke i Slovenije. Na izložbi svoje kolekcije su pokazali 23 izlagača.

Osma Međunarodna filatelistička izložba trajala je od 4 – 7. jula 2019. Izložba je praćena i izdavanjem personalizovane poštanske marke, takođe i izdavanjem prigodne koverte i poštanskog žiga. Personalizovana poštanska marka je izdata povodom Ličke Olimpijade. Osim filatelista iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Republike Srpske, Slovačke. Na izložbi svoje kolekcije su pokazali 36 izlagača.

Deveta Međunarodna filatelistička izložba trajala je od 8 – 10. jula 2022. Filatelistima iz Srbije, priključili su se i izlagači iz Italije, Severne Makedonije, Slovačke i Hrvatske. Na izložbi svoje kolekcije su pokazali 20 izlagača.

Deseta Međunarodna filatelistička izložba traje od 7 – 9. jula 2023. Osim filatelista iz Srbije, prisutni su i izlagači iz Rusije, Rumunije, Albanije, Severne Makedonije, Italije, i Portugalije. Na izložbi svoje kolekcije pokazuju 28 izlagača.

1.LYUDMILA BAKAYUTOVA (RUSSIA)BRINGING GREETINGS SAINT PETERBURG

2.NARAT KOSSOY (RUSSIA)THE  RETURN OF MAIL IN THE USSR IN WARTIME1941-1945.

3. Atacander MRAMORNOV (RUSSIA) STAMPED ENVELOPES FOR THE CITY POST OF MOSCOW 1846-1851

4.Viktor PALAGNUIK(RUSSIA) COVID 19 POSTCARDEMIC

5. Igor RYSS (RUSSIA)SOCIO-CULTURAL ANTROPOIOGY OF BELARUS IN EARLY XX CENTURY POSTCARDS

6.АКЦИОНЕРНОЕ ОБШЕСТВО МАРКА (RUSSIA)

7.Rosario D’AGATA (ITALIJA) LA VITEEILVINO

8.Americo REBELO (PORTUGAL) .SPORT LISBOA BENFICA SEEN THROUGH THE ILLUSTRATED POSTCARDS (deltiology)

9.СТАНКО ЗАФИРОВ (РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА) STEAM LOCOMOTIVES ON THE BALKANS

10.Leon IANCOVICI (ROMANIA) KEOPS’ PYRAMID

11.Besnik FISHTA (ALBANIA) YEARS AFTER ABSOLUTE TOTALITARIANISM. ALBANIA 1991 -2000.

12. Zeliko POPOVIĆ THEY LEFT THEIR MARK

13.Bratislav MILENKOVIĆ MANASTIRI SRBIJE

14.Tiiana MILENKOVIĆKRUSEVAC U FILATELIJI

15. Sandor KlS PTICE NA MARKAMA JUGOSLAVIJЕ

16. Petar SAVIĆ “ VOJVODANSKl MOTIVI“

17.Vladimir MILIĆ UIТICAJ JUGOSLOVENSKE INFLACIJE NA TARIFE u unutrašnjem poštanskom SAOBRAĆAJU O1.JUL 1992. – 29.SEPTEMBAR

18.Svetislav D. JELIĆ PREGLED REDOVNIH MARAKA JUGOSLAVIJE SA MOTIVIMA CRKVI i MANASTIRA UPERIDODU 1994 – 2004.

19.Angelika HAGER (ŠVAJCARSKA) PRO PATRIA (1936-1964 ), PRO AERO ( 1919 – 1963 ), PAX (1945)

20.Beata MANDIĆ RASPEVANA PRIRODA

21.Miroslav KORAĆ i Đurđica ZAVOĐA „EUROPA CEPT”

22. Nikola VEJIN ŽIVOTINJSKI SVET AFRIKE

23. USTANOVA ZA ODRASLE I STARIJE APATIN“ “ SEĆANJA NA PROŠLAVREMENA

24. Rastislav i Vesna SPEVAK FUDBAL NA POŠTANSKIM MARKAma

25.Zoran VRUĆAN ĆERILICA NA BALKANU

26.Zoran VRUĆAN SRPSKE DOPISNICE KRALJEVA OBRENOVIĆA – KRALJEVINA SRBIJA

27.Zoran VRUĆAN SRBIJA U VELIKOM RATU 1914- 1918.GODINE

28.Luka VRUĆAN SRBIJA U VELIKOM RATU 1914 1918.GODINE

Galeija:

Izvor: Tomislav Šimunović

photo: AcanskiS ©

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Sa 2,22 promila alkohola izazvao saobraćajnu nezgodu u Odžacima
Sredstva za još 12 kuća na selu na području Grada Sombora

Kategorije

Izbornik