Najnovije

Vandalizam na Velikom katoličkom groblju u Somboru; Prve reakcije SVM i zvanična saopštenja policije

Užas na Velikom katoličkom groblju u Somboru

  • Policija u Somboru uhapsila je dvojicu mladića iz okoline Sombora, A. N. i D. T. koji su osumnjičeni da su u noći između subote i nedelje (16-17. mart 2019) oštetili 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru, saopštila je Policijska uprava Sombor

„Jedan od mladića, rođen 2000. godine i drugi, rođen 1998. lišeni su slobode i određeno im je zadržavanje od 48 sati, a potom će u zakonskom roku biti privedeni na saslušanje“, navode u policiji. Sa A.N. i D.T. te noći bilo je još tri osobe, ali oni nisu lišeni slobode, jer ne postoji osnov sumnje.

Za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Proteklog vikenda naime, u noći između subote i nedelje, kako potvrđuju u somborskom Javnom komunalnom preduzeću PROSTOR, na Velikom katoličkom groblju u Somboru, porušeno je 15 nadgrobnih spomenika od kojih je većina smaknuta sa osnovnog postolja i nema oštećenja na ploči, dok na manjem delu postoje vidljiva oštećenja.

Zahvaljujući pre svega, bezbednosnim merama koje sprovodi Javno komunalno preduzeće PROSTOR Sombor, počionioci su snimljeni.

Ustupanjem kvalitetnog materijala snimljenog video nadzorom postavljanim na groblju, pripadnicima Policijske uprave Grada Sombora, omogućeno je brzo i efikasno identifikovanje počinilaca i privođenje pravdi.

JKP PROSTOR Sombor, preduzeće koje je osim ostalih, zaduženo kao jedno od gradskih javnih komunalnih preduzeća za osnovnu delatnost, održavanje svih grobalja na pordručju grada Sombora kao i okolnih naseljenih mesta, vlasnike grobnih mesta čiji su spomenici porušeni odmah je obaveštilo o nemilom događaju i upoznalo ih sa svom omogućenom procedurom za podnošenjem odštetnog zahteva u Policijskoj upravi Grada Sombora.

  • Zatečeni smo onim što su vandali uradili. Ovaj čin je apsolutno za svaku osudu. Sigurnosne kamere na groblju snimile su sve počinioce, koje je policija odmah identifikovala i privela – izjavljuje Goran Nonković, direktor JKP Prostor Sombor.

Na snimcima sigurnosnih kamera, potvrđuje Nonković, jasno je uočeno petoro osoba, četiri muškarca i jedna ženska osoba, kako skrnave i ruše najveće svetinje, nadgrobne spomenike.

  • Gledam više puta te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su sve radili tokom te noći. Nosili su krsteve, nešto su sa njima radili, nejasno je tačno šta, a potom su ih i lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja – podvlači Nonković.

Direktor JKP Prostor Sombor Nonković kaže da još nije utvrđeno kolika je materijalna šteta pričinjena, ali da se čini da je manja. Ipak, napominje da je mnogo veći problem samo saznanje da je neko spreman da tako nešto učini.

  • Mi ćemo već sutra vratiti 70 odsto smaknutih nadgrobnih ploča, na kojima nema skoro nikakvih oštećenja. To će obaviti profesionalci, a prethodno ćemo da tražimo dozvolu vlasnika grobnih mesta. Vratićemo i one nadgrobne ploče vlasnika, sa kojima trenutno ne možemo da stupimo u kontakt. Vratićemo ih na našu inicijativu, iz isključivo i jedine najbolje namere – posebno naglašava direktor Nonković.

Posle ovog sramnog čina oglasio se Savez Vojvođanskih Mađara čije reagovanje prenosimo na mađarskom i srpskom jeziku; saopštenje prenosi portal SVM za Zapadnobački upravni okrug:

„A Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai körzeti szervezete mélyen elítéli a zombori Szent Rókus katolikus nagytemetőben történt síremlékek megrongálását. A fiatal tettesek ittas állapotban randalíroztak, és 16 síremléket rongáltak meg a temetőben. A térkameráknak köszönhetően a rendőrség megtalálta az elkövetőket, akiket letartóztattak. Szeretnénk külön kiemelni a rendőrség gyors és hatékony munkáját.“

„Savez Vojvođanskih Mađara Zapadnobačkog upravnog okruga duboko osuđuje uništavanje grobnica u katedrali Sv. Roka u Somboru. Maloletni počinioci su bili u pijanom stanju, a na groblju je oštećeno 16 spomenika i grobova. Zahvaljujući nadzoru kamerama, policija je pronašla i uhapsila počinioce. Želimo da istaknemo da je policija radila brzo i efikasano.

Fotografije:

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Jovan Reljić komandir Policijske ispostave u Kuli najhrabriji policajac u Srbiji u 2018. godini
Nezaboravljeni: Dušan Radu, muzičar, Somborac, ljudina / rođen 10. avgusta 1954. +

Kategorije

Izbornik