Najnovije

Jovan Reljić komandir Policijske ispostave u Kuli najhrabriji policajac u Srbiji u 2018. godini

 

  • Hrabrost je odlika svakog policajca. Ali, biti najbolji među stotinama i hiljadama pripadnika MUP-a koji svakodnevno rizikuju svoje živote, podvig je iznad svega

Komandir Policijske ispostave u Kuli, Jovan Reljić je na nedavnoj svečanosti u MUP-u proglašen za najhrabrijeg policajca u Srbiji u 2018. godini i iz ruku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića dobio statuu “Grifona”.

Jovanu Reljiću i danas je u živom sećanju događaj od 11. maja prošle godine zbog kojeg je dobitnik ovogodišnje nagrade “Najhrabriji policajac”. On je priznanje zaslužio jer je, iako izboden nožem, savladao osumnjičenog koji je prethodno ranio i njegovog kolegu.

Osumnjičeni M. P. (37) iz Sivca je nožem povredio policajca koji je s kolegom prvi izašao po prijavi meštanke koja je tog muškarca videla kako ide ulicom s nožem u ruci i lomi, da bi u jednom trenutku počeo i da razbija štop svetla na policijskom automobilu.

  • Posle prijave da je naš kolega povređen u Sivcu dok je pokušavao da privede muškarca koji je išao ulicom s nožem i drvenom motkom, a potom pobegao, naložio sam svim patrolama da blokiraju ulicu kojom je bežao, a ja sam sa još jednim kolegom odmah krenuo iz Kule i brzo smo stigli do dvorišta kuće ispred koje je osumnjičeni mahao s nožem u ruci i zaletao se na policajce preteći da će nas pobiti – priča za “Dnevnik” komandir Reljić.

Iako nije bio na dužnosti, komandir Reljić je pokazao maksimalnu požrtvovanost, profesionalnost i hrabrost i rizikujući sopstveni život savladao je osumnjičenog.

Ispred dvorišta u kojem se nalazio osumnjičeni, bilo je nekoliko policijskih patrola. On je došao do kapije, sve vreme preteći i mlateći nožem, kako bi sprečio policajce da mu priđu.

  • U tom trenutku, osumnjičeni je sebi naneo posekotine. Nismo smeli da čekamo ni sekund. Opkolili smo ga, prišao sam mu i dok sam pokušavao da ga savladam i uzmem mu nož, ubo me je u grudi. Nisam odmah shvatio da sam uboden i tek kada sam mu izbacio nož iz ruke, stavio mu lisice i ustao, video sam krv po sebi i ranu – priča Jovan Reljić.

Ponovo bi odabrao isto zanimanje

Komandir Policijske ispostave Kula Jovan Reljić naglašava da je i pre nego što je počeo da se bavim ovim poslom, znao da nije lak i da sa sobom nosi određene rizike.

  • Kada bih ponovo birao, ne bih imao dilemu, izabrao bih isto. Posao policajca je veoma odgovoran i dinamičan. Svaki dan je priča za sebe. Ono što me je opredelilo da radim baš ovaj posao je mogućnost da pomognem ljudima kojima je naša pomoć potrebna i da sa kolegama učestvujem u stvaranju što bezbednijeg okruženja, a u takvom poslu mora se računati i na takve rizične događaje – kaže za “Dnevnik” Jovan Reljić.

Rane su zarasle obojici ranjenih kulskih policajaca i oni su odavno ponovo na dužnosti, dok je napadač u međuvremenu osuđen na 10 godina zatvora zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju.

Jovan Reljić rođen je u Crvenki 1980. godine. Osnovnu školu “Vuk Karadžić” završio je u Crvenki, a potom Srednju tehničku školu “Mihajlo Pupin” u Kuli. Nakon završene srednje škole upisuje Policijsku akademiju u Beogradu. U Ministarstvu unutrašnjih poslova radi od 2000. godine, dok je na mesto komandira Policijske ispostave Kula došao 2009. godine.

Osim najhrabrijeg policajca u Srbiji Jovana Reljića iz Kule, titulu najposvećenijeg dobio je Nenad Antić iz Niša, dok je za najomiljenijeg kolegu izabrana Lidija Kačarević iz Kruševca.

Uručujući nagrade najboljima ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da su to tihi heroji današnjice, koji svakog dana brinu o sugrađanima čiji je poziv u svim vremenima, od prvog ministra Jakova Nenadića, do danas bio protkan teškoćama.

Zabeležila: Dubravka Nikolić

Na fotografijama: Naslovna i broj 1: Jovan Reljić u kabinetu, foto Dnevnik-Niko Perović; broj: Statua sa imenom za najhrabrijeg policajca Srbije u 2018. godini, Jovana Reljića

Izvor: Dnevnik.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Novogodišnje priče: Zoran Maširević, filmski režiser (Sombor – Holivud) „Kad je nateže, guraj dalje“
Vandalizam na Velikom katoličkom groblju u Somboru; Prve reakcije SVM i zvanična saopštenja policije

Kategorije

Izbornik