Sindikat

Uspeh u borbi za ostvarivanje radničkih prava: Primer Sindikata NEZAVISNOST GALENIKA AD

 

OHRABRUJUĆE SINDIKALNO RADNIČKE VESTI: U SINDIKATU „NEZAVISNOST“ GALENIKA AD – Potpisan Sporazum o povećanju zarada i dogovoreni novi pregovori za povećanje zarada do kraja godine

  • Analiza pregovora za povećanje zarada i štajka upozorenja u toku pregovora

Sa poslodavcem je juče potpisan Sporazum o povećanju zarada od ukupno 8.000 dinara neto linearno svim zaposlenima, kroz uvećanje koeficijenata poslova, svima za ukupno 1,2. (Ovaj princip pregovora smo dogovorili jer to više odgovara zaposlenima sa nižim i srednjim nivoom zarada). Ukupno, konačno dogovoreno povećanje zarada najvećeg broja zaposlenih u procentima to iznosi okvirno između 12% i 17% (Nižim zaradama veće povećanje, onim nešto višim nešto niže povećanje). Do kraja tekućeg meseca će biti urađeni Aneksi ugovora o radu sa povećanim koeficijentima i biće dostavljeni na potpis svim zaposlenima.

Takođe, sporazumno je dogovoreno da se naredni pregovori, oko povećanja zarada za 2023. godinu, okončaju pre kraja tekuće godine, a dogovoreno primeni od februarske zarade 2023, sa prvom isplatom od 10. marta 2023. Dakle, novi pregovori za zarade su već za nekoliko meseci, ne za godinu dana. Ovo je bio jedan od zahteva sindikata Nezavisnost Galenika ad u toku pregovora, kao naš kompromis za spuštanje zahteva sindikata oko povećanja, sa 10.000 din na 8.000 dinara neto, linearno svim radnicima.

Sve ovo je rezultat četvoromesečnih iscrpljujućih pregovora, gde je prvobitna ponuda poslodavca iznosila nešto više od 700 dinara (?!) a zahtev sindikata sa početka je bio 10.000 dinara neto. Već same ove brojke govore koliko su se dijametralno razlikovale početne pozicije pregovaračkih strana.

Sindikat Nezavisnost Galenika ad je, prilikom utvrđivanja predloga za povećanje zarada, pre svega imao u vidu drastičan rast troškova života, ubrzanu inflaciju i kretanje zarada u farma sektoru. Ovi argumenti su nedvosmisleno bili na našoj strani i vremenom se ponuda poslodavca polako podizala do granice od oko 4.000 dinara neto (povećanje koeficijenta za 0,6). To je bila, u tom trenutku, konačna ponuda poslodavca.

Od tog trenutka, u narednim aktivnostima, sindikat Nezavisnost Galenika ad nastupa sam, jer se drugi sindikat saglasio sa ponudom poslodavca. Činilo se da će to biti otežavajuća okolnost, ali se ispostavilo potpuno drugačije: Štrajk upozorenja organizovan od strane sindikata Nezavisnost Galenika ad, uz veliki odziv i odlučnost radnika, je ubrzao dogovor i postizanje konačnog Sporazuma sa poslodavcem.

Ta sindikalna akcija, u vidu jednočasovnog štrajka upozorenja, je imala za cilj da pokrene pregovore sa mrtve tačke i pokaže poslodavcu odlučnost i volju zaposlenih da se do kraja bore za svoje pravo na dostojanstven život i egzistenciju, te se to i dogodilo 16. juna u 13 časova, u krugu fabrike. Već sama najava štrajka upozorenja našeg sindikata je pregovore pokrenula i poslodavac je u toku naših priprema za štrajk istupio sa novom ponudom – preraspodela novogodišnjeg bonusa umesto povećanja zarada (što su zaposleni odbili).

Štrajku upozorenja su se odazvali gotovo svi radnici iz proizvodnje i pratećih službi iako je bilo u toku korišćenje starog godišnjeg odmora od strane većeg broja radnika. Čak su se pozivu na štrajk odazavali i radnici iz druge i treće smene, ukupno oko 200 radnika! Organizovali smo redarsku službu, izneli naše zastave, koristili megafon u te svrhe… prava sindikalna akcija!

Na skupu smo štrajkačima detaljno izneli tok pregovora i argumente sindikata i na kraju je Štrajkački odbor sindikata Nezavisnost sa radnicima uskladio konačne zahteve:

1. Povećanje 8.000 dinara neto linearno  i

2. Novi pregovori do kraja 2022. godine

Zahtevi štrajkača su još istog dana i izneti poslodavcu. Nedugo potom, naši zahtevi su prihvaćeni, doduše sa malo izmenjenom dinamikom realizacije, ali smo pristajanjem na to pokazali poslodavcu da smo uvek spremni za kompromis i dijalog, dokle god je on delotvoran i iskren.

Sa druge strane, ukoliko iskrenog dijaloga nema, poslodavcu je jasno stavljeno do znanja da smo odlučni i sposobni da se borimo i na druge načine, definisane zakonima i međunarodnim konvencijama.

Vrlo je značajno i to što su svi radnici Galenike shvatili, kroz konkretan i praktičan primer, da se upornost, jedinstvo i borbenost može i mora isplatiti i da ne postoji drugi način da se ostvare interesi radnika nego isključivo organizovano, kroz nezavisan, borben i odlučan sindikat.

Treba istaći i važnu činjenicu da smo sve vreme imali servis i podršku našeg Granskog sindikata poljoprivrede i prerađivačke industrije (GS PPI) Nezavisnost i centrale UGS Nezavisnost. Sa pravnicima iz sindikata smo bili u dnevnom kontaktu a bio je razrađen i drugačiji način sindikalne borbe, kao i snažna medijska podrška, u slučaju da su pregovori bili neuspešni. Na sreću, nije moralo i nije ni trebalo da dođe do toga, jer se svaki nesporazum ili različitost stavova na kraju uvek reši pregovorima, pre ili kasnije.

Sindikat Nezavisnost Galenika ad je strpljivim ali odlučnim pregovorima uz veliku podršku radnika, na kraju izašao sa uvećanim brojem članova, što nije nebitno, jer nas već krajem godine očekuju novi pregovori za zarade, a snaga i pregovaračka pozicija sindikata zavisi i od masovnosti organizacije.

Ishod narednih pregovora će opet zavisiti od našeg jedinstva i odlučnosti.

Cilj našeg sindikata jeste da što pre prosečna zarada radnika u kompaniji (najvećeg broja radnika u proizvodnji i ostalim službama) dostigne visinu od 1.000 evra i da se više ne razmišlja o goloj egzistenciji već o podizanju standarda na nivo pristojnog života radnika Galenike i članova njihovih porodica.

Da bismo u tome uspeli, važno je i da menadžment obezbedi sve potrebne uslove za bezbedan i zdrav rad, i u punom proizvodnom kapacitetu.

A radnici Galenike će sa zadovoljstvom raditi ono što najbolje znaju: da proizvode kvalitetne lekove za domaće i strano tržište i da se, ako se steknu svi potrebni uslovi, planovi proizvodnje ostvare i prebace. To je svima u interesu, jer dobro plaćen i zadovoljan radnik daje daleko veći doprinos uspehu kompanije.

Zemun, 17. 08. 2022.

Odbor sindikata Nezavisnost Galenika ad

Pantelić Zoran, glavni poverenik

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Aktuelno, životni standard: Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu
Pratimo događaje u žiži – životni standard građana i zaposlenih: Nastavak pregovora o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu

Kategorije

Izbornik