Najnovije

Unapređenje Portala CROSO još jedan korak u stvaranju efikasnije javne uprave

 

  • Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) od juče, 23. novembra, pruža građanima i privredi unapređene elektronske usluge. U saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu omogućeno je prijavljivanje korisnika ovog Portala putem mobilne aplikacije ConsentID i potpisivanje dokumenata korišćenjem potpisa u klaudu. Ovo znači da će sve elektronske usluge Portala CROSO biti dostupne građanima i privredi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji sa bilo koje tačke na Zemlji putem mobilnog telefona

Predstavljanju nove usluge u prostorijama Kancelarije za IT i eUpravu prisustvovali su ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, direktor Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Milan Mrdović, kao i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović.

  • Ovo je dodatni iskorak u stvaranju efikasnije, ekonomičnije i transparentnije javne uprave kroz implementaciju elektronske uprave. U ovom trenutku nalog na Portalu eUprave, sa kojim će sada moći da se prijave i na Portal CROSO, ima 2 miliona i 52 hiljade građana i svakim danom oko novih 1.300 korisnika otvori nalog na Portalu eUprave. Takođe, skoro 180.000 korisnika kao način prijave koristi mobilnu aplikaciju ConsentID, sa kojom mogu i elektronski da potpisuju dokumenta. Dodatno, do sada je razmenjeno 187 miliona elektronskih dokumenata po službenoj dužnosti. Ovo znači da isto toliko puta građani nisu bili kuriri koji idu od šaltera do šaltera, već su taj posao za njih elektronski obavili službenici javne uprave. CROSO je državna institucija koja je bila u grupi prvih koji su pre 6 godina krenuli sa elektronskom razmenom podataka. Takođe, CROSO je jedna od 40 državnih institucija koje čuvaju podatke u državnim data centrima, a među prvima koje je primarne podatke smestila u data centru u Beogradu, dok se rezervni podaci nalaze u Kragujevcu – rekao je ministar Jovanović.

Prednost načina prijavljivanja korišćenjem naloga na Portalu eUprava tj. mobilne aplikacije ConsentID, kao i potpisivanje dokumenta u klaudu, je u tome što korisnik nije vezan za računar, već je u toku procesa registracije osiguranika i osiguranih lica za obavezno socijalno osiguranje (prijava, odjava, promena) prijavljivanje na Portal CROSO i potpisivanje dokumenata moguće obaviti preko mobilnog uređaja, sa bilo koje lokacije i u bilo kom trenutku.

Prijava mobilnom aplikacijom ConsentID podrazumeva visok nivo poverenja u identitet korisnika i označava se kao prijava visokog nivoa pouzdanosti. Preduslov za njeno korišćenje je da korisnik poseduje korisnički nalog na portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs i da poseduje parametre (ID korisnika i registracioni kod) ili QR kod za podešavanje i aktiviranje aplikacije. Parametre ili QR kod građani mogu samostalno generisati ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat ili ih mogu preuzeti na nekom od šaltera registracionih tela.

Mobilnom aplikacijom ConsentID moguće je ostvariti pristup i drugim portalima kao što su  eUprava, LPA, eZdravlje, APR, Moj esDnevnik, eFaktura, eAgrar, eSud i Moja prva plata.

Potpis u klaudu  omogućava jednostavniju, povoljniju i besplatnu upotrebu elektronskog potpisa, jer ne zahteva od korisnika da poseduje čitač smart kartica i instalaciju dodatnih softvera. Za potpisivanje dokumenata sa mobilnog telefona uz pomoć potpisa u klaudu neophodno je da korisnici poseduju korisnički nalog na portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs, aktivnu mobilnu aplikaciju ConsentID i sertifikat u klaudu, koji mogu sami sebi izdati na navedenom portalu.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Uređenje industrijske zone – poziv novim investitorima u Sombor
“Posao po meri” – Kampanja sa društvenom svrhom za 2023. godinu

Kategorije

Izbornik