Kultura

UG Bunjevačko kolo Sombor: Posvećenje žita tradicionalno na Markov dan

 

  • Kao i svake godine na Markov dan, 25. aprila, somborski Bunjevci iz UG “Bunjevačko kolo” Sombor, bili su domaćini svešteniku na žitnim poljima, kako bi zajednički čuvali običaj “posvećenja žita”

Ove godine planirano je da domaćin bude Ivan Bošnjak, na svom salašu, inače najstariji aktivni član UG “Bunjevačko Kolo”, međutim, kiša je promenila planove, ali je žito posvećeno po tradiciji. Kako je to već godinama običaj, po završetku mise, izašlo se u salaše Gradina, ali ne kod Ivana Bošnjaka nego na žitno polje Mirjane Koprić, mlade inžinjerke fitomedicine iz Sombora.

Sveštenik, velečasni Gabor Drobina, blagosiljao je zeleno žitno polje domaćice ovogodišnjeg posvećenja, kako bi se usevi pšenice sačuvali od nepogoda, na leto dalo dobar rod, sačuvali nas od gladi što bi nam pružilo bezbrižnost da ćemo imat “kruva” do sledeće žetve.

Ovaj tradicionalni običaj, koji čuva i neguje UG “Bunjevačko kolo” Sombor, je ujedno i prva aktivnost u okviru manifestacije “Bunjevačka Dužionica 2022”, koja će i ove godine biti održana u julu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: ,

Povezani članci

„Od raja do beznjenice“ Ljubavna drama Laze Kostića i Lenke Dunđerski
Narodno pozorište Sombor: KAŠTEL U JEZERU na Viminacium festu u Požarevcu

Kategorije

Izbornik