Sindikat

U žiži – MKS: Sindikati nezaobilazni u borbi za bezbednija i sigurnija radna mesta

 

  • Na Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu – 28. aprila, Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) pozvala je svoje članice – sindikate širom sveta da promovišu svoju ulogu u postizanju sigurnijeg i zdravijeg radnog mesta

„Setimo se svih radnih ljudi koji su izgubili živote u nezgodama na radnom mestu i zbog profesionalnih oboljenja“, navodi MKS koja ukazuje da su sindikati nezaobilazni u borbi za bezbednija i sigurnija radna mesta.

Svetska sindikalna centrala podseća da je Međunarodna organizacija rada (MOR) proglasila zdravlje i bezbednost na radu za peti osnovni princip i pravo na radu (jun 2022) koje će sindikati koristiti u rešavanju mnogobrojnih problema u vezi sa nedakvetnim i nebezbednim uslovima rada koji svake godine prouzrokuju smrt tri miliona radnika. Uz to, desetine miliona radnika trpi razne posledice zbog povreda na radu i profesionalne bolesti koje menjaju njihove živote.

MKS navodi da će sindikati preduzimati aktivnosti kako bi se novo osnovno pravo na zdravlje i bezbednost na radu koristilo u praksi i omogućilo pozitivne promene u svakodnevnim životima radnika. Pri tome, dve konvencije MOR-a (155 i 187) pružaju osnovu za organizovanje i učestvovanje sindikata u formiranju odbora za sigurnost na radnom mestu u preduzećima u čijem sastavu treba da budu i predstavnici radnika, kao i za imenovanje radničkog predstavnika u preduzeću za sigurnost na radu.

Uslovi rada se mogu poboljšati i korišćenjem prava na odbijanje opasnog rada i prava na konsultacije u vezi sa procenama rizika na radnom mestu i osiguranja opreme za ličnu zaštitu. MKS ukazuje da Konvencija MOR-a 187 zahteva formiranje nacionalnih tripartitnih tela za zdravlje i sigurnost na radu u čijem radu treba da učestvuju predstavnici vlade, radnika i poslodavaca.

Tribina „Nezavisnosti“ u Kragujevcu

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ u Kragujevcu su ovim povodom organizovali tribinu pod nazivom „Šta je i kako prepoznati zlostavljanje žena na poslu“. Druga po redu tribina u serijalu celogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena simbolično se održava upravo na Dan bezbednosti i zdravlja na radu. O zlostavljanju na radnom mestu na tribini je govorila Olga Vučković Kićanović, iz organizacije FIDES Centar za radno pravo i ljudske resurse.

Inače, u Srbiji “crna statistika” beleži da u proseku svake nedelje pogine najmanje po jedan radnik ili radnica dok se godišnje evidentira više od 10.000 povreda na radu.

Borba protiv toksičnih radnih mesta

Sindikati širom sveta koristiće 28. april za borbu protiv rizika koje izazivaju azbest i otrovne hemikalije, kao i protiv opasnosti koje proizilaze iz dugo radnog vremena i stresa na radnom mestu. Osim toga, sindikati će zahtevati da daleko veći broj država ratifikuje i sprovodi sve konvencije MOR-a o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

Zamenik generalnog sekretara MKS-a Oven Tjudor naglasio je da „svaki radni čovek ima pravo da očekuje da na kraju radnog dana može da se vrati kući, i da niko ne treba da umre zato što želi da zaradi za život“.

MKS napominje da sindikati dopriniose da rad bude sigurniji, i da su već spasili živote radnika u više oblasti.

Silikoza: Kompanije i dalje izlažu milione radnika velikim koncentracijama silikonske prašine, koja može dovesti do smrtonosnih tumora i drugih teških plućnih bolesti. Australijski sindikati su se izborili za novo ograničenje kod proizvoda koji sadrže silikon čime su prepolovili izloženost radnika silikonu, što bi moglo da rezultira padom smrtnih slučajeva od silikoze na jednu šestinu postojećeg obima.

Moreplovci: Prošle godine sud u Holandiji je omogućio važnu pobedu sindikata koji su ranije pokrenuli spor protiv kompanija Marlow Cyprus, Marlow Netherlands i Expert Shipping. Sud je presudio da upravitelji i vlasnici brodova i prevoznici moraju poštovati klauzulu o radu profesionalnih radnika na dokovima od kojih se zahteva težak visokokvalifikovani rad, kada su na raspolaganju, a ne od moreplovaca. Sudska odluka donosi veću sigurnost za moreplovce, a osim toga osigurava i radna mesta drugim lučkim radnicima.

Domovi za brigu o starim i iznemoglim licima: Godine 2020. i 2021. u SAD je od posledica zaraženosti virusom Korona umrlo približno 75.000 korisnika usluga domova za stara i iznemogla lica. Međutim, domovi u kojima postoje aktivni sindikati izvestili su da je u njihovim ustanovama stopa smrtnosti korisnika usluga obolelih od Covid-19 bila manja za 10,8 odsto.

Izvor i foto: Međunarodna konfederacija sindikata

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Čedanka Andrić predsednica UGS Nezavisnost: Ne postoji niko ko može da zaštiti prava radnika osim sindikata
NUNS, NDNV i GS KUM: Bez slobodnih medija nema slobodnog društva

Kategorije

Izbornik