Najnovije

U trajno sećanje: Julijana Čatalinac (1948 – 2023)

 

  • Žena snaga. Sinonim za upornost. Borba za druge, u totalnom smislu. Ne štedi se, ide do kraja. Drugo ime hrabrosti. Sve je to bila i ostaje, uz još neizrecivo puno dobrih dela, Julijana Čatalinac

Retka osoba koju sam upoznao a da nikada, baš nikada nije tražila, najblaže rečeno očekivala išta zauvrat, niti njoj lično da bi šta trebalo. Da se požali na nešto, za nju je bila strana misao. Zato je i teško pisati o nekom, istovremeno nosite u sebi ponos što ste godinama prijatelji i s druge strane, saradnici, kao što je priroda koju je u sebi nosila podarila svim tim pozitivnim vrlinama, uprkos svemu…

Kada smo počeli da pravimo emisije posvećene osobama sa invaliditetom u starom radiju, Radio Somboru kojeg već dugo više nema, s početka 2000-ih, od prve emisije postala si prva saradnica. A nanizalo ih se 500 jednočasovnih emisija. Na inicijativu mladog novinara i autora Mirka Erdeljija emisijama pod nazivom „Ravnopravno, ali stvarno” dala si ideju koja je odmah u redakciji usvojena: da u špici bude provučena muzika čuvene „Barselone”… kao simbola pobede, istrajnosti, nastavaka… Svojim stručnim komentarima, mišljenjima, razložnim objašnjenjima, uključivanjima u program uživo, doprinosila si tonu emisija, dobroj vibraciji, ali, kada je bilo mesta kritici, i to je bilo podrazumevalo normalnim. Usledilo je još i tridesetak tv emisija, istog naziva…

I kao što reče tvoja sestra Terezija, „kolike je planine pomerala sve za dobrobit osoba sa invaliditetom, ali misleći pri tom i na stare i teže pokretne, a i na mame sa malim bebama”, sve bi to skupa bilo teže da stane u jedan život, ali u tvoj jeste. Zato i život posle života nastavljamo s tvojim osmehom, koji nas je terao da zaboravimo na neke trenutne brige, jednako ti hvala za svaku tvoju grdnju, pa i ćutanje koje je takođe sve govorilo, da stavimo svi prst na čelo…

Velika Somborka, ali jednako tome, građanka sveta. O zaslugama za svoj grad, obaveza je da budu napisane posebne priče. O tome kako je Sombor prvi u Srbiji, zahvaljujući pre svega tvom entuzijazmu, prodornosti, beskompromisnoj želji i težnji da SVIMA bude bolje, prvi u Srbiji dobio otklon barijera, takozvane rampe, za osobe sa invaliditetom.

Ponos ostaje što smo dali doprinost za osnovne potrebe Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Somboru koji si takođe s najvećom pažnjom vodila, na dobrotvornoj priredbi, tamo neke… ma godine nisu važne, kao i u tvom primeru, one su samo brojke, vreme ne postoji.

Svu ljubav koju si ispoljavala prema ljudima, poklanjala si i životinjama, tvojoj maci…

Teško je u jednom članku da stane sve. Nastavci će da osvanu. Kao i neke obaveze za koje si nas sve zadužila a koje ćemo nastojati postepeno da ispunjavamo, za sada ovako – polutajanstveno, kao što si umela I znala da čuvaš sve tajne od poverenja, pa kad dođe trenutak – eto I objavljivanja, obelodanjivanja.

Zato o tebi je teško govoriti u prošlom vremenu, jer osoba kao ti samo u planovima, ciljevima, težnjama, koje itekako zna da realizuje, može da bude pominjana, da živi i traje u budućnosti.

Ispraćaj drage Julijane Čatalinac je u utorak, 25. jula gospodnje 2023. iz kapele na Velikom katoličkom groblju u Somboru, u 12 časova.

Udruženje „PODIUM”, Novi Radio Sombor I Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost” izražavju najdublju bol i saučešće tvojim najmilijima.


Medijska pažnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

PU Sombor: Napisano 133 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 433 prekršajnih naloga
MUP raspisao konkurs za upis polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku u svih 27 policijskih uprava u Srbiji

Kategorije

Izbornik