Sindikat

U ponedeljak počinje 109. zasedanje Međunarodne konferencije rada

 

  • Po prvi put u svojoj istoriji dugoj 102 godine, Međunarodna konferencija rada je prinuđena da zbog pandemije svoje 109. zasedanje održi virtuelno, objavio je portal Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost

Prvi deo Međunarodne konferencije rada održaće se od 7. do 19. juna, kada će putem onlajn mreže u njenom radu učestvovati više od 4.000 delegata – predstavnika vlada, radnika (sindikata) i poslodavaca iz 187 država članica MOR-a.

Inače, 109. zasedanje “svetskog parlamenta rada” trebalo je da se održi 2020. ali je zbog pandemije pomereno za ovu godinu. Na dnevnom redu MOR-a, kao i uvek biće pitanja iz sveta rada, ali će ovogodišnja konferencija biti posvećena i oporavku od pandemije.

Zasedanje MOR-a će 7. juna otvoriti predsednik Švajcarske, zemlje domaćina. Na početku, svoje dvogodišnje izveštaje predstaviće generalni direktor MOR-a Gaj Rajder i drugi ključni ljudi administarativne uprave, nakon čega će uslediti uvodne izjave predsednika grupa poslodavaca i radnika u izvršnoj upravi MOR-a.

Tokom konferencije održaće se i samit “Međunarodna akcija za odgovor na COVID-19” sa šefovima država i vlada, koji podrazumeva i panel diskusiju sa predstavnicima poslodavaca i radnika.

MOR će nastaviti konferenciju u novembru, sa dve tematske diskusije o nejednakostima i svetu rada, i o veštinama i celoživotnom učenju.

Plan je da generalni direktor MOR zatvori 109. zasedanje 11. decembra.

Međunarodna organizacija rada (MOR) – International Labour Organization (ILO) osnovana je 1919. godine na mirovnoj konferenciji u Versaju kojom je okončan Prvi svetski rat. Od 1946. MOR je postala prva specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija koja promoviše socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava.

Jedinstvena po svojoj tripartitnoj strukturi, MOR okuplja vlade, poslodavce i radnike (sindikate) iz 187 zemalja sa svih kontinenata.

MOR formuliše minimalne međunarodne standarde radnog prava: slobodu udruživanja, pravo na organizovanje, kolektivno pregovaranje, ukidanje prinudnog rada, jednake šanse i jednaki tretman, i druge standarde u celom rasponu pitanja vezanih za rad, podseća portal UGS Nezavisnost.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Aleksandar Titović: Sindikati u Srbiji treba da naprave svoju partiju
MOR: Pandemija povećala nezaposlenost i siromaštvo širom sveta

Kategorije

Izbornik