Region

U Centru za kulturu Tuzla predstavljen projekat „Tragovi zaborava“

 

  • „Tragovi zaborava“ projekat koji je premijerno izveden 27. jula u 19 sati u Domu mladih Tuzla, okupio je vrsne umjetnike i prijatelje iz naše države ali i šire

Ovo je još jedan u nizu projekata u realizaciji Grupe Lucido a u organizaciji Udruženja „Edukativno razvojno- istraživačkog centra“ (ERIC) Tuzla.

Program je započeo projekcijom filma „Nestajanje“ čiji je idejni tvorac i realizator Grupa Lucido na čijem je čelu multimedijalni umjetnik Branislav Lukić Luka. Osim Lukića autori filma su Denis Dugonjić, Minela Moranjkić Ćosić, a recital u okviru filma izveo je glumac Irfan Kasumović.

Druženje je nastavljeno obraćanjem književnice Minele Moranjkić Ćosić i recitiranjem poezije iz njene posljednje zbirke poezije „Tajne grofa Miškina“.

Prisutnim se obratio i poznati tuzlanski književnik i član Grupe Lucido, Nihad Mešić River. Uvijek raspoloženi Mešić, osim recitiranja poezije i skretanja pažnje na važnost očuvanja i prirode kao kulturno-historijskog nasljeđa, tuzlanskoj publici predstavio je gosta umjetnika koji je ovim povodom stigao iz susjedne Hrvatske – Alen Redžović alias Ražnja Brejnkuršlus.

U sklopu programa prisutni su mogli pogledati izložbu 30 fotografija čiji su autori Branislav Lukić Luka, Samir Zahirović i Denis Dugonjić sa motivima baziranim na turističkim potencijalima BiH.

Za selekciju i postavku izložbe zaduženi su bili istoričari i kustosi Centra za kulturu Tuzla, Senad Begović i Goran Karišik.

Da sve mora imati svoj začin koji uokviruje cijelu priču pobrinuli su se Mirza Sitarević i Branislav Lukić Luka te umjetnik iz Bijeljine, Aleksandar Simić izvevši muzičko poetski performans „Nestajanje“.

Fotograf projekta Denis Dugonjić, te njegov moderator i PR Grupe Lucido Edina Salkić, pobrinuli su se da događaj ostane zabilježen kao trag u vremenu. Projekat „Tragovi zaborava“ podržali su Grad Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.

Druženje je nastavljeno u Jazz Caffe-u Tuzla na jubilarnoj 20-toj Riverijadi čiji je domaćin bio Nihad Mešić River, na kojoj su učestvovali pjesnici iz TK i Bijeljine dok su u drugom dijelu večeri posvećenoj poeziji prisutni uživali u promociji književnog i muzičkog stvaralaštva Alena Redžović iz Dubrovnika.

Još jednom je dokazano da različitosti mogu odlično da funkcionišu i da daju odlične rezultate. Tamo gdje je umjetnost, tamo je i emocija.

Galerija:

Pogledajte i video zapis sa događaja:

PRESS GRUPE LUCIDO


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Jubilarna 20. Riverijada u Tuzli nastavila put zajedništva
NESTAJANJE muzičko – poetska noć u BBCC Lukavac okupila brojne ljubitelje umjetnosti

Kategorije

Izbornik