Najnovije

U Baču na tvrđavi svečano otvoreni „Dani evropske baštine- Dani Bača“

***Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik opštine Bač Steva Panić foto: AcanskiS ©

  • Na tvrđavi u Baču svečano je otvorena manifestacija „Dani evropske baštine – Dani Bača“. Tvrđava u Baču predstavlja najočuvaniju srednjovekovnu tvrđavu u Vojvodini.

Manifestaciju je upotpunio bogat kulturno – umetnički program, a nadležni iz Pokrajinske vlade se nadaju da će sledeće godine sa preliminarne liste ova tvrđava osvanuti i na konačnoj listi Svetske baštine Uneska. Na listi Uneskove svetske baštine kao kulturna dobra od izuzetnog značaja za čovečanstvo nalazi se osam srednjevekovnih srpskih crkava i manastira i nekoliko lokaliteta.

Manifestaciju je inače otvorila resorna pokajinska sekretarka Dragana Milošević, koja je tom prilikom izjavila sledeće „U ambijentu Bačke tvrđave ove godine promovišu znanja i veštine koje su se prenosile sa kolena na koleno, a koriste se i danas. Nasleđe treba sačuvati za buduće generacije“

„Dani evropske baštine – Dani Bača“ prilog RTV-a (klik na sliku)

Osim bogatog kulturno-umetničkog programa, manifestacija je bila prilika da se posetioci upoznaju sa starim zanatima i vide kolekcije starog oruđa. Naročito je bio impresivan štand sa starim oruđima za poljoprivredu starih oko 200 godina Franje Tota iz Bođana, koji sa ponosom ističe da u svojoj kolekciji ima preko 2000 sekira.

Manifestacija „Dani Bača“ održava se svakog septembra već dvadeset godina, ona je deo evropske manifestacije kojom se nasleđe sa ovih prostora predstavlja kao baština evropskih naroda.

 

 

 

AcanskiS © Srđan.A

Medijska pažnja i pratnjaNovi Radio Sombor

Povezani članci

Grad Sombor danas obeležio „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“
Omladinski fondovi Vranje i Sremska Mitrovica otvorili su konkurse za projekte mladih

Kategorije

Izbornik