Višejezično

Proglašenje Evropskog Amazona 5. državnim rezervatom biosfere

 

  • Ovo je povijesna odluka koju smo željno čekali preko dva desetljeća. Rezervat biosfere proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka. To je najveće zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

To područje obiluje rijetkim staništima poput velikih poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova… Dom je najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre te riba kao što je kečiga.

Ne samo da brojne vrste ovise o Muri, Dravi i Dunavu, već i gotovo milijun ljudi čije su živote te rijeke oblikovale. Netaknute poplavne nizine čuvaju naselja od poplava, rijeke nam pružaju pitku vodu, plodno tlo, ublažavaju posljedice klimatske krize, a isto su tako zone rekreacije i inspiracije te mogu biti pokretač održivog razvoja.

Kako Europska Amazona ne bi bila još jedan park koji postoji „na papiru“, i nakon više od dva desetljeća predanog rada na njezinu osnutku, ona će ostati u fokusu našeg rada.

I ti nam možeš pomoći! Mjesečnom ili jednokratnom donacijom podrži naš rad i sudjeluj u očuvanju ovih riječnih bisera.

  • Projekat „Na licu mesta“ sufinansiran je iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

izvor: wwf.adria

edit: AcanskiS © Srđan.A

Medijska pažnja i pratnjaNovi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Žetva suncokreta na području zapadne Bačke
Házi kenyér

Kategorije

Izbornik