Ekologija

U akciji Sat za planetu Zemlju – Sombor prvi posadio „šume hrane“

 

  • U Somboru je danas, kao što smo na stranicama našeg portala prethodno najavili, povodom akcije „Sat za planetu Zemlju“, čiji je cilj podizanje svesti o stanju naše planete, posađena prva u nizu „šuma hrane“ koja će biti javno dostupna i data na korišćenje građanima

Akcija je pokrenuta na inicijativu Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF. Inicijativa „Sat za planetu Zemlju“ (Earth Hour) okuplja pojedince, korporacije, institucije i gradove, koji gašenjem svetla na jedan sat, danas u 20:30, pokazuju podršku za ekološki održivo delovanje.

  • Globalna kriza nije nešto što se dogodilo ođednom. Naučnici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planete i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvaliteta života na koji smo navikli – istakla je Aleksandra Ugarković, saradnica za komunikacije u WWF Adriji.

Ona je dopunila da upravo ovakvim akcijama, WWF pokušava da ukaže na neophodnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva.

  • Na jednu desetinu hektara zemlje sadnjom na održiv način može da se proizvede više od 2.000 kg hrane godišnje. Prosečan Evropljanin pojede oko 780 kg hrane godišnje. Kada bi se više pojedinaca odvažilo da posadi svoju ‘šumu hrane’, poput ove koju danas sadimo u Somboru, bilo bi to dovoljno da prehranite tročlanu porodicu tokom jedne godine – istakla je Ugarković.

Za „šumu hrane“ u Somboru odabrana je javna površina uz ogradu Osnovne škole „Dositej Obradović“, kao mesto za polikulturni voćnjak koji sadrži razne vrsta voćaka i drugih jestivih biljaka, ali i sadnica poput hrasta, kestena i drena zaduženih za održavanje ravnoteže u ovom mini ekosistemu.

Osim učenika i direktora škole, Vladimira Karanovića, u realizaciji ovoga projekta učestvovali su i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“, a sve uz pomoć stručnjaka iz ove oblasti, Demijana Lukić Hanomihla.

  • Na ovaj način, nastojimo da našim najmlađim generacijama, prenesemo znanje ali i potrebu očuvanja i zaštite životne sredine. Kako učesnici budu prolazili razrede i stasavali, sa njima će rasti i drveće koje su posadili i tako će još od malih nogu steći naviku čuvanja i uživanja u ovim malim kutcima prirode. Sve ovo je nešto što prvi put radimo a nadam se ne i poslednje – istakao je pomoćnik gradonačelnika Grada Sombora, Branislav Svorcan.

Sadnja je omogućena zahvaljujući sredstvima projekta „Obnova Evropskog Amazona“ koji podržava Endangered Landscapes Programme (Program za ugrožene predele), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina.

WWF-ova inicijativa „Sat za planetu Zemlju“ (Earth Hour) okuplja pojedince, korporacije, institucije i gradove, koji gašenjem svetla na jedan sat, danas u 20:30, pokazuju podršku za ekološki održivo delovanje.

Izvor: Tanjug

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Mura, Drava i Dunav, deo globalnog cilja da se obnovi 300.000 kilometara reka
Petogodišnji projekat „Zajedno za životnu sredinu“ zvanično je otvoren

Kategorije

Izbornik