Kultura

Tijana Savatić dobitnica 8. konkursa Somborskog književnog festivala i Gradske biblioteke Karlo Bijelicki

 

SAOPŠTENjE O REZULTATIMA KONKURSA ZA DRUGU KNjIGU AUTORA MLAĐIH OD 35 GODINA U OKVIRU SOMBORSKOG KNjIŽEVNOG FESTIVALA ZA 2023. GODINU

  • Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru u oktobru 2022. godine raspisali su konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom. Konkurs je zaključen 31. decembra 2022. godine

Na konkurs je pristiglo 26 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, izdvojio je tri rukopisa:

• Baštenski kreveti Tijane Savatić,
• Karibu Bojana Todorovića, i
• Apologetika pisarnice Radeta Šupića.

U narednoj seriji razmatranja, žiri je odlučio da na osmom konkursu Somborskog književnog festivala nagradi rukopis Baštenski kreveti Tijane Savatić.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala 2023. godine.

U dvadeset devet pesama raspoređenih u tri različito organizovane ciklusne celine, pesnički rukopis Baštenski kreveti progovara jezikom prirode kojoj se pridaju personalizovana svojstva. U remboovski dehumanizovanoj slici sveta, feminina pesnička subjektivnost oglašava se mnogostrukim objavama gramatikom lica koje se grana na ja, ti i mi. Na tragu dvoglasa Davičove Flore, dijalogičnost se sprovodi dominantnijim drugim licem singulara, apostrofiranjima drugosti oličenoj pretežno u prosedeu vegetacije. Dihotomijom spolja-unutra, u sprezi sa gestovima udvajanja iskazne instance koja osciluje između refleksije i autoreferencijalnosti, propituje se prostornost posredovana lirizmom privatnog/intimnog habitata. Prevođenje vitalističkog entiteta odvija se u horizontalnim i vertikalnim tematsko-motivskim koordinatama, gde se vegetativni aspekt, kalemljen sa aspekatima telesnosti, ekstraktuje u sferu verbalnog. Sugestivnost pesničkog izraza rukopisa postignuta je kombinacijom svedenog i ekstenzivnog stiha koji katkad prelazi u rečenicu, te promišljenim uobličavanjem tekstualnih jedinica, leksičkim, zvukovnim, ritmičkim i semantičkim intervencijama, inventivnim metaforičkim rešenjima i odmerenom pikturalnošću.

Tijana Savatić (Pančevo, 1994), piše i izvodi poeziju, istražujući njen performativni karakter. Od 2020. godine aktivno održava i razvija niz govornih programa Izvođenje poezije na filmu u Studentskom kulturnom centru Beograda. Piše recenzije i tumačenja savremene umetnosti u okviru programa Vizuelna umetnost i mladi u Kulturnom centru Beograda. Objavila je zbirku San Severija(2022).

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Otvaranje izložbe “Otisak prirode” autorke Emilije Beguš
Poklon somborskog teatra: Tramvaj zvani želja povodom Dana grada

Kategorije

Izbornik